Είναι γνωστό από τη δεκαετία του 1970 ότι η καρδιακή αρρυθμία μπορεί να οφείλεται σε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Οι γιατροί συχνά το έβλεπαν αυτό μετά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, συμπεριλαμβανομένης των εορταστικών περιόδων και των διακοπών. Ωστόσο, ένας ανώμαλος καρδιακός ρυθμός που σχετίζεται με το αλκοόλ δεν περιορίζεται στις γιορτές και τα Σαββατοκύριακα. Εμφανίζεται σε οποιαδήποτε εποχή του χρόνου ή σε άτομα που πίνουν πολύ για πολλά χρόνια.
Το αλκοόλ επηρεάζει την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία, το αίμα και το νευρικό σύστημα με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα, όταν το αλκοόλ διαταράσσει το νευρικό σας σύστημα, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και φλεγμονή. Με τη σειρά του, αυτό μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στο ηλεκτρικό σύστημα της καρδιάς, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Οι άνθρωποι μπορεί να πάνε στο νοσοκομείο με καρδιακό φτερούγισμα, πόνο στο στήθος, λιποθυμία ή λιποθυμία (συγκοπή) και δύσπνοια (δύσπνοια). Ωστόσο, ένας ακανόνιστος καρδιακός παλμός μπορεί επίσης να εμφανιστεί χωρίς συμπτώματα και μπορεί να ανακαλυφθεί μόνο κατά τη διερεύνηση άλλων προβλημάτων υγείας.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων που διαγιγνώσκονται με καρδιακή προσβολή των διακοπών θα αναρρώσουν, ειδικά εάν αντιμετωπιστούν νωρίς ή εάν σταματήσουν ή περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα θα διαγνωστεί κολπική μαρμαρυγή. Εάν ναι, αυτό μπορεί να απαιτήσει φάρμακα για την αποκατάσταση ενός κανονικού καρδιακού παλμού (γνωστή ως καρδιοανάταξη), ηλεκτρική καρδιοανάταξη (χρησιμοποιώντας απινιδωτή για την εφαρμογή ηλεκτροσόκ στην καρδιά) ή μια διαδικασία που ονομάζεται καρδιακή κατάλυση. Εάν η κολπική μαρμαρυγή δεν αντιμετωπιστεί, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θρόμβων αίματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι σπάνια σε άτομα κάτω των 30 ετών και μεμονωμένα επεισόδια σε νέους αποδίδονται συχνά σε άσκηση αντοχής, χρήση ναρκωτικών και παχυσαρκία. Ωστόσο, η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Η Μελέτη Καρδιάς της Πόλης της Κοπεγχάγης το 2005 εντόπισε πάνω από 1.071 περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής σε 16.500 άνδρες και γυναίκες. Η βαριά χρήση αλκοόλ ήταν υπεύθυνη για το 5% των περιπτώσεων κολπικής μαρμαρυγής στους άνδρες. Και ο κίνδυνος εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής βρέθηκε 1,5 φορές υψηλότερος σε όσους έπιναν πάρα πολύ σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ ή καθόλου.
Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους διαταραχής του καρδιακού ρυθμού και ένα στα τρία άτομα άνω των 55 ετών θα αναπτύξει την πάθηση. Εμφανίζεται όταν το κανονικό σήμα που οδηγεί κάθε καρδιακό παλμό που προέρχεται από το άνω τμήμα της καρδιάς -τους κόλπους- διαταράσσεται. Μπορεί να προκαλέσει έναν ακανόνιστο και χαοτικό καρδιακό παλμό, διαταράσσοντας τη συντονισμένη δράση άντλησης της καρδιάς. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν κυκλοφορεί αρκετό φρέσκο αίμα για να επιτρέψει την τακτική καθημερινή δραστηριότητα.
Για ορισμένους ανθρώπους, η ζωή με επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής είναι μια καθημερινή πρόκληση -η αντιμετώπιση των κρίσεων ζάλης, της οδυνηρής αίσθησης μιας «καρδιάς που χτυπάει γρήγορα» και των αίσθημα παλμών στο στήθος. Άλλοι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι έχουν την πάθηση και το πρώτο σημάδι θα μπορούσε να είναι τραγικό, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω θρόμβου αίματος που ταξιδεύει στον εγκέφαλο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια.
Δεν είναι σαφές γιατί η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την ανάπτυξη αρρυθμίας. Μπορεί να υπάρχει άμεση τοξική επίδραση του αλκοόλ στα κύτταρα του καρδιακού μυός ή έμμεσες τοξικές επιδράσεις από προϊόντα διάσπασης (μεταβολίτες) είτε στην ίδια την καρδιά είτε σε άλλα όργανα, όπως τα ενδοκρινή επινεφρίδια, τα οποία βρίσκονται στην κορυφή κάθε νεφρού.
Αρκετοί μηχανισμοί θα μπορούσαν να το εξηγήσουν. Πρώτον, το αλκοόλ παρεμβαίνει στην νευρική αγωγιμότητα στην καρδιά, μεταβάλλοντας τον ρυθμό μετάδοσης νευρικών σημάτων μέσω του καρδιακού μυός. Δεύτερον, το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την απελευθέρωση αδρεναλίνης είτε από τα επινεφρίδια είτε από τον καρδιακό ιστό, γεγονός που μπορεί να αλλάξει τον καρδιακό παλμό οδηγώντας σε αρρυθμία. Τρίτον, τα λιπαρά οξέα στο αίμα αυξάνονται μετά την κατανάλωση αλκοόλ και πιστεύεται ότι σχετίζονται με την ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής. Τέλος, ο μεταβολίτης της αλκοόλης, η ακεταλδεΰδη, μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό μη φυσιολογικής μυϊκής συστολής.
Υπάρχει, ωστόσο, κάτι σωτήριο, ότι η διακοπή του αλκοόλ αντιστρέφει τις επιπτώσεις που προκαλούν την κολπική μαρμαρυγή, και σε άτομα χωρίς υποκείμενες καρδιακές παθήσεις, δεν φαίνεται να έχει μακροπρόθεσμη επιβλαβή επίδραση.
Ο ρόλος του καρδιακού λίπους
Το λίπος γύρω από την καρδιά μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην κολπική μαρμαρυγή. Το λίπος δεν είναι μόνο κακό -στην πραγματικότητα κάποιο λίπος κάνει πολύ καλό. Βοηθά στην προστασία των ευάλωτων οργάνων και ιστών και παρέχει μια βολική παροχή ενέργειας. Εάν βρίσκεστε έξω στο κρύο, είναι απαραίτητο καύσιμο για την προθέρμανση του σώματος μέσω του ρίγους. Αλλά η περίσσεια λίπους μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και ενδεχομένως να οδηγήσει σε επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.
Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) για να μετρήσουν ένα υγιές εύρος βάρους. Υπολογίζεται ως το σωματικό βάρος διαιρούμενο με το τετράγωνο του ύψους και λαμβάνει υπόψη μια υγιή ποσότητα λίπους. Αλλά ο ΔΜΣ δεν μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με το σχήμα και το μέγεθος των δυνητικά επικίνδυνων εσωτερικών αποθέσεων λίπους, γνωστών ως «σπλαχνικό λίπος». Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει φανερό ότι το σπλαχνικό λίπος μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες και το καλό λίπος μπορεί να μετατραπεί σε τοξικό λίπος όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα.
Διάφορα όργανα φαίνεται να συσσωρεύουν σπλαχνικό λίπος. Αυτό μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα επειδή μπορεί να δημιουργήσει και να απελευθερώσει βλαβερά μόρια και ορμόνες στο αίμα. Αυτά μεταφέρονται στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλώντας πιθανώς επιπλοκές στην υγεία σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος. Για παράδειγμα, το τοξικό λίπος μπορεί να απελευθερώσει πρωτεΐνες που αμβλύνουν την ευαισθησία του σώματος στην ινσουλίνη. Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αυξάνονται στη συνέχεια, προκαλώντας ενδεχομένως διαβήτη μακροπρόθεσμα. Το σπλαχνικό λίπος μπορεί επίσης να διεγείρει την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη και αναπαραγωγή των κυττάρων, προκαλώντας πιθανώς ορισμένες μορφές καρκίνου. Το λιπώδες ήπαρ σχετίζεται με μεταβολικές ασθένειες και η περίσσεια λίπους στα νεφρά επηρεάζει την ισορροπία υγρών του σώματος.
Το σπλαχνικό λίπος μπορεί επίσης να επηρεάσει άμεσα το όργανο γύρω από το οποίο είναι τυλιγμένο. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2020 στο Journal of the American College of Cardiology, διαπίστωσε ότι το σπλαχνικό λίπος γύρω από την καρδιά παράγει βιοχημικά μόρια που μπορούν να κάνουν την καρδιά να χτυπά ακανόνιστα. Αυτά τα μόρια ενδεχομένως να προκαλέσουν μια σοβαρή καρδιακή πάθηση που ονομάζεται κολπική μαρμαρυγή, διαταράσσοντας την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς.
Στην εν λόγω μελέτη, οι ερευνητές συνεργάστηκαν με κλινικούς καρδιολόγους στο Βασιλικό Νοσοκομείο της Μελβούρνης και διαπίστωσαν ότι το λίπος γύρω από την καρδιά εκκρίνει μόρια που αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα κοντινά κύτταρα «επικοινωνούν» μεταξύ τους, επιβραδύνοντας την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Επειδή η μεταφορά ηλεκτρικών σημάτων στον καρδιακό μυ καθυστερεί, ο καρδιακός παλμός ενδεχομένως να αποσταθεροποιείται. Παρόλο που ένας υψηλός ΔΜΣ αυξάνει τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, είναι το φορτίο λίπους στην καρδιά, και όχι ο ίδιος ο ΔΜΣ, που είναι το πιο σημαντικό στην ηλεκτρική και δομική διαταραχή. Αυτό υποδηλώνει ότι οι τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται από το περιβάλλον λίπος μπορούν να βλάψουν άμεσα το κοντινό όργανο, χωρίς να ταξιδεύουν μέσω του αίματος.