Γιατί ο θερμιδικός περιορισμός επιβραδύνει τη γήρανση: Κλειδί το λιθοχολικό οξύ

Μια φυσική ένωση που εμπλέκεται στην πέψη παρατείνει τη διάρκεια ζωής στις μύγες και κάνει τα ηλικιωμένα ποντίκια πιο ζωηρά. Ο λιπώδης ιστός μειώνεται με την αυστηρή, μακροπρόθεσμη μείωση των θερμίδων. Ένα πρόσφατα αναγνωρισμένο μόριο μιμείται τις αντιγηραντικές επιδράσεις αυτής της δίαιτας.

Για δεκαετίες, οι ερευνητές προσπαθούν να ξεδιαλύνουν γιατί μια σοβαρή και παρατεταμένη μείωση της πρόσληψης θερμίδων παρατείνει τη ζωή σε πολλά ζώα. Τώρα, μια ομάδα βρήκε ένα μόριο θα μπορούσε να λειτουργεί όπως ο θερμιδικός περιορισμός και να δίνεται σε χάπι -τουλάχιστον αυτό ισχύει για μύγες και σκουλήκια.

Το μόριο, που ονομάζεται λιθοχολικό οξύ, παράγεται από βακτήρια στο έντερο και βοηθά στην πέψη των λιπών. Σε δύο εργασίες που δημοσιεύθηκαν στις 18 Δεκεμβρίου στο Nature, οι ερευνητές δείχνουν ότι το λιθοχολικό οξύ μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια ζωής σε νηματώδη (Caenorhabditis elegans) και μύγες των φρούτων (Drosophila melanogaster) και να κάνει τα ηλικιωμένα ποντίκια να ζουν ξανά. Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι η λήψη λιθοχολικού οξέος θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα στους ανθρώπους. Σε υψηλές δόσεις, θα μπορούσε να είναι τοξικό.

Η μελέτη της γήρανσης και της μακροζωίας είναι γεμάτη με ισχυρισμούς ότι ορισμένες ενώσεις παρατείνουν τη διάρκεια ζωής -ισχυρισμοί που δεν επιβίωσαν μετά από προσεκτικότερη εξέταση. Ωστόσο, οι εργασίες είναι αξιοσημείωτα διεξοδικές, λέει ο Nicholas Schork, επικεφαλής ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Μακροζωίας Γήρανσης των ΗΠΑ και γονιδιωματικός στο Ινστιτούτο Έρευνας Μεταφραστικής Γονιδιωματικής στο Φοίνιξ της Αριζόνα. «Τις βρήκα πολύ συναρπαστικές. Πέρασαν πολύ αυτό που έχουν κάνει άλλες ερευνητικές ομάδες».

Βελόνα σε άχυρα

Ο βιοχημικός Sheng-Cai Lin στο Πανεπιστήμιο Xiamen στην Κίνα, και οι συνεργάτες του, αποφάσισαν να εξετάσουν τις μυριάδες μεταβολικές αλλαγές που προκαλούνται από τον περιορισμό των θερμίδων σε ποντίκια για να αναζητήσουν ενώσεις που μπορούν να ενεργοποιήσουν το μόριο AMPK. Ήταν ένα δύσκολο έργο: οι περισσότερες από τις ενώσεις που παράγονται κατά τη διάρκεια των μεταβολικών αντιδράσεων αλλάζουν σε αφθονία κατά τη διάρκεια της πείνας ή του περιορισμού των θερμίδων, λέει ο Lin. «Υιοθετήσαμε μια προσέγγιση ωμής βίας».

Η ομάδα ανέλυσε σχολαστικά περισσότερες από 200 ενώσεις των οποίων τα επίπεδα αυξήθηκαν μετά τον περιορισμό θερμίδων, ελέγχοντας την καθεμία για να διαπιστώσει εάν θα μπορούσε να ενεργοποιήσει το μόριο AMPK. Από τις έξι που θα μπορούσαν, μία το έκανε σε επίπεδα παρόμοια με αυτά που βρέθηκαν σε ποντίκια μετά τον περιορισμό των θερμίδων. Αυτό ήταν το λιθοχολικό οξύ, μια χημική ουσία που βρίσκεται στο πεπτικό υγρό που ονομάζεται χολή.

Στη συνέχεια, η ομάδα έδωσε λιθοχολικό οξύ σε νηματώδη σκουλήκια, μύγες των φρούτων και ποντίκια. Οι μύγες των φρούτων και τα νηματώδη σκουλήκια έζησαν σημαντικά περισσότερο από εκείνα που δεν είχαν καταναλώσει πρόσθετο λιθοχολικό οξύ. Η επίδραση στη μακροζωία των ποντικών δεν ήταν στατιστικά σημαντική, αλλά η ομάδα διαπίστωσε ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με λιθοχολικό οξύ ήταν πιο νεαρά όσον αφορά τη δύναμη λαβής και τη σύνθεση των μυών, καθώς και μια ποικιλία άλλων παραμέτρων. Αυτό το εύρημα είναι αρκετό για να ενθουσιαστεί κανείς, λέει ο Schork. «Το λιθοχολικό οξύ, όπως και ο περιορισμός της διατροφής, προκάλεσε οφέλη για την υγεία».

Ο Lin και η ομάδα του συνέχισαν να μαθαίνουν περισσότερα για το πώς το λιθοχολικό οξύ ενεργοποιεί την AMPK και εντόπισαν μια άλλη πρωτεΐνη, που ονομάζεται TULP3, η οποία δρα ως υποδοχέας για το οξύ.

Ένα επόμενο βήμα, λέει ο Schork, θα ήταν να δοκιμαστεί αυτή η απόκριση σε ποντίκια με ποικίλο γενετικό υπόβαθρο. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το γενετικό υπόβαθρο μπορεί να έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο στη διάρκεια ζωής από τον περιορισμό των θερμίδων.

Υπήρξαν ενδείξεις σε προηγούμενες μελέτες ότι το λιθοχολικό οξύ και άλλες ενώσεις της χολής μπορεί να είναι σημαντικές. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που διαπίστωσε υψηλά επίπεδα λιθοχολικού οξέος σε Ιάπωνες αιωνόβιους.

Παρόλα αυτά, δεν είναι ακόμη σαφές ποιες επιπτώσεις θα είχε το λιθοχολικό οξύ στη διάρκεια ζωής και τα χρόνια καλής υγείας των ανθρώπων. Η ομάδα διεξάγει τώρα μελέτες σε μη ανθρώπινα πρωτεύοντα για να μάθει περισσότερα σχετικά με τον καλύτερο χρόνο και δοσολογία για τη χορήγηση λιθοχολικού οξέος.

«Είναι δική μας ευθύνη να προειδοποιούμε τους ανθρώπους να μην το λαμβάνουν χωρίς περισσότερες εξετάσεις», λέει ο Lin. «Όποτε μιλάμε για μακροζωία, κάποιοι άνθρωποι δεν είναι λογικοί».

Δείτε επίσης