Η άσκηση μειώνει την προδιάθεση για παχυσαρκία

Η άσκηση μπορεί να μειώσει τη γενετική προδιάθεση ενός ανθρώπου για παχυσαρκία κατά 40%, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα.

Ερευνητές εξέτασαν 20.430 ανθρώπους στο Norwich και εστίασαν σε γενετικούς παράγοντες που είναι γνωστό πως αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Οι περισσότεροι είχαν κληρονομήσει 10 έως 13 από τις ποικιλομορφίες των γονέων τους, ορισμένοι είχαν περισσότερες από 17, ενώ άλλοι λιγότερες από 6. Οι συμμετέχοντες έδωσαν πληροφορίες σχετικά με τα επίπεδα άσκησης.

Γενικά, κάθε επιπλέον γενετική ποικιλομορφία που σχετιζόταν με την παχυσαρκία συνδεόταν με αύξηση στο δείκτη μάζας σώματος ισότιμη με 445 γραμμάρια, για άνθρωπο με ύψος 1,70.

Ωστόσο το φαινόμενο ήταν μεγαλύτερο σε ανθρώπους που ακλουθούσαν καθιστική ζωή σε σύγκριση με ανθρώπους που ασκούνταν, ανακάλυψαν οι ερευνητές. Όσοι ασκούνταν η αύξηση ήταν 379 γραμμάρια ανά γενετική ποικιλομορφία, που μεταφράζεται σε 36% λιγότερο από την αύξηση των 592 γραμμαρίων ανά γενετική ποικιλομορφία για ανθρώπους που ακολουθούσαν καθιστική ζωή.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι κάθε επιπρόσθετη ποικιλομορφία ευαισθησίας στην παχυσαρκία αύξανε κατά 1,1 φορά τις πιθανότητες παχυσαρκίας. Ωστόσο, ο κίνδυνος ήταν κατά 40% χαμηλότερος για τους ανθρώπους που ασκούνταν σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν ασκούνταν, αποκάλυψε η έρευνα. Η έρευνα υποδεικνύει ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να ωφελήσει τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν αυξημένο γενετικό κίνδυνο παχυσαρκίας, εξηγούν οι ερευνητές.

Η Dr. Ruth Loos, από το Συμβούλιο ιατρικής έρευνας του Κέιμπριτζ, σημειώνει στο περιοδικό ‘PLoS Medicine’, ότι τα ευρήματα τονίζουν περαιτέρω τη σημασία της άσκησης στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Δείτε επίσης