Ο αποκλειστικός θηλασμός πρέπει να διαρκεί μόνο τέσσερις μήνες, λέει βρετανική μελέτη

O αποκλειστικός θηλασμός το πρώτο εξάμηνο μπορεί να βλάψει το βρέφος, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι επιθυμούν να αλλάξουν στις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Οι ειδικοί μετά από έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο αποκλειστικός θηλασμός δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους τέσσερις μήνες και ο απογαλακτισμός να ξεκινά αρκετά πριν από το εξάμηνο. Οι ερευνητές, υπό την παιδίατρο δρα Μαίρη Φιούτρελ του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού του University College του Λονδίνου (UCL), εκτιμούν ότι τα βρέφη θα πρέπει να λαμβάνουν ημιστερεά ή στερεά τροφή (ακόμα και κρέας), εκτός από το μητρικό γάλα, νωρίτερα από τους έξι μήνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, εάν ο απογαλακτισμός καθυστερήσει, το νήπιο κινδυνεύει περισσότερο από τροφικές αλλεργίες και έλλειψη σιδήρου, ενώ μπορεί να εμφανίσει περισσότερους κολικούς.

Οι βρετανοί ερευνητές ανέφεραν ότι συμφωνούν με τις παλαιότερες οδηγίες του ΠΟΥ, αλλά μόνο για τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και ασφαλή τροφή, με συνέπεια το μωρό να κινδυνεύει να πεθάνει από διάφορες ασθένειες, όσο πιο πρόωρα απογαλακτισθεί. Όμως, πρόσθεσαν, κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες, όπου ο μητρικός θηλασμός θα έπρεπε να σταματά πιο νωρίς.

Οι συμβουλές του ΠΟΥ έχουν βασιστεί σε 16 μελέτες από διάφορες χώρες, που συμπέραναν ότι τα μωρά τα οποία θηλάζουν αποκλειστικά επί ένα εξάμηνο, έχουν λιγότερες μολύνσεις και δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα ανάπτυξης. Από την άλλη όμως, ήδη πριν από τη νέα βρετανική μελέτη, υπήρχαν ενδείξεις από 33 άλλες έρευνες ότι δεν υπάρχει σαφής λόγος να μην δέχεται το νήπιο άλλη τροφή νωρίτερα και εκτιμούσαν ότι ο επί εξάμηνο αποκλειστικός θηλασμός, πιθανώς, στερεί το μωρό από άλλες θρεπτικές ουσίες.

Πάντως, εκπρόσωποι του Βασιλικού Κολεγίου Παιδιάτρων και του Υπουργείου Υγείας της Βρετανίας δήλωσαν ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει η επίσημη οδηγία του ΠΟΥ και συνεχίζουν να συστήνουν στις μητέρες, αν μπορούν, τον εξάμηνο αποκλειστικό θηλασμό.

Η νέα έρευνα, πάντως, μάλλον εκνεύρισε και τις ακτιβιστικές ομάδες και οργανώσεις που μάχονται υπέρ του μητρικού θηλασμού (της UNICEF συμπεριλαμβανομένης), ενώ μάλλον θα προκαλέσει σύγχυση σε αρκετές μητέρες για το τι πρέπει να κάνουν. Εκπρόσωπος της οργάνωσης Baby Milk Action δήλωσε ότι η νέα μελέτη εξυπηρετεί τα συμφέροντα της βιομηχανίας παιδικών τροφών, κάτι που οι ερευνητές αρνήθηκαν κατηγορηματικά, τονίζοντας ότι απλώς είναι υπέρ του τετράμηνου αποκλειστικού θηλασμού για καθαρά ιατρικούς λόγους.

Μια άλλη αυστραλιανή έρευνα, με επικεφαλής την Γουέντι Όντι του Ινστιτούτου Έρευνας Telethon για την Υγεία του Παιδιού, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σύμφωνα με το Live Science, διαπίστωσε ότι τα μωρά -κυρίως τα αγόρια- που έχουν θηλαστεί από την μητέρα τους για τουλάχιστον έξι μήνες, έχουν αργότερα, στην ηλικία των δέκα ετών, καλύτερες επιδόσεις στο δημοτικό σχολείο (κατά 7% έως 10%), τόσο στην ανάγνωση όσο και τα μαθηματικά, σε σχέση με τα παιδιά που θηλάστηκαν λιγότερο από έξι μήνες.

Το συγκριτικό πλεονέκτημα, κατά τους ερευνητές, μπορεί να οφείλεται σε ειδικές θρεπτικές ουσίες που περιέχει το μητρικό γάλα, όπως λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Προηγούμενες έρευνες είχαν επίσης δείξει ότι όσα μωρά έχουν θηλαστεί για ένα εξάμηνο τουλάχιστον, αργότερα έχουν υψηλότερο “σκορ” στα τεστ νοημοσύνης.

Δείτε επίσης