Η καλή χοληστερίνη προβληματίζει τους γιατρούς

Στροφή στη µέχρι σήµερα ακολουθούµενη θεραπείατων καρδιαγγειακών νοσηµάτων ίσως χρειαστεί να κάνουν οι γιατροί. Τα αποτελέσµατα αµερικανικής έρευνας καταρρίπτουν όλα όσα γνώριζαν µέχρι σήµερα οι γιατροί και υποχρεώνουν τους ερευνητές να επαναξιολογήσουν τις µελέτες τους  σχετικά µε τον ρόλο της καλής χοληστερόλης (HDL) στην πρόληψη των εµφραγµάτων.

Οπως είναι ευρέως γνωστό, το άλφα και το ωµέγα για λιγότερα καρδιαγγειακά νοσήµατα είναι η µείωση των επιπέδων της κακής χοληστερόλης, ενώ επί χρόνια γιατροί κι ερευνητέςήλπιζαν πως προς την ίδια κατεύθυνση µπορεί να δράσει επικουρικά και η αύξηση της καλής χοληστερόλης. Για τον λόγο αυτό, στους ασθενείς χορηγούνταν αφενός στατίνες για τη µείωση της κακής χοληστερόλης και νιασίνη για την αύξηση της καλής. Οπως όµως αποδεικνύεται από τα αποτελέσµατα της έρευνας, η αύξηση της HDL δεν έχει µέχρι σήµερα αποδώσει καρπούς – άγνωστο γιατί.

Το πλέον ενδιαφέρον που προκύπτει από τη µελέτη είναι ότι οι ασθενείς που λάµβαναν νιασίνη πράγµατι αύξησαν τα επίπεδα της HDL, γεγονός όµως που όχι µόνο δεν λειτούργησε θετικά, αλλά σε ορισµένες περιπτώσεις, όπου η συγκεκριµένη βιταµίνη συνδυάστηκε µε το φάρµακο Zokor (στατίνη), ο κίνδυνος εµφράγµατος ήταν ελαφρώς αυξηµένος. Παρ’ όλα αυτά, οι ερευνητές συστήνουν στους ασθενείς να µη σταµατήσουν τη νιασίνη εάν δεν συµβουλευτούν πρώτα τον θεράποντα γιατρό τους.

Δείτε επίσης