Απώλεια βάρους και άσκηση ευεργετούν την καρδιά

Ερευνητές από διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Νότιας Καρολίνας, της Λουΐζιάνας και του Τέξας παρακολούθησαν επί μια εξαετία 3.148 άνδρες και γυναίκες  που ζούσαν στην περιοχή του Ντάλας και είχαν περάσει τα 40 στο ξεκίνημα της μελέτης. Διαπίστωσαν ότι σε διάστημα έξι ετών τα άτομα που εξετάστηκαν εμφάνισαν υψηλή αρτηριακή πίεση σε ποσοστό 4% ανά έτος, υψηλή χοληστερόλη (χοληστερίνη) σε ποσοστό 3% ανά έτος και το λεγόμενο μεταβολικό σύνδρομο (έναν συνδυασμό παραγόντων κινδύνου για καρδιοπάθεια) σε ποσοστό 2% ανά έτος.

Σχέση βάρους και άσκησης

Ωστόσο σε όσους είχαν διατηρήσει ή και βελτιώσει τη φυσική τους κατάσταση – την οποία οι ερευνητές μετρούσαν με τεστ στον διάδρομο – ο κίνδυνος εμφανίστηκε μειωμένος σε σχέση με εκείνους των οποίων η φυσική κατάσταση είχε επιδεινωθεί. Συγκεκριμένα είχαν 26-30% μικρότερο κίνδυνο αύξησης της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης και 42-52% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου.

Επίσης όσοι είχαν πάρει βάρος παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο καρδιοπαθειών – συγκεκριμένα για κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης του λιπώδους ιστού ο κίνδυνος εμφάνισης των επιβαρυντικών για καρδιοπάθεια παραγόντων αυξανόταν κατά 3%-8%.

Οσοι όμως είχαν πάρει βάρος αλλά είχαν διατηρήσει ή και βελτιώσει τη φυσική τους κατάσταση εμφανίστηκαν υγιέστεροι. Αντίστοιχα οι υπέρβαροι που έχαναν βάρος αντιστάθμιζαν σε κάποιο βαθμό την αρνητική επίδραση της απώλειας της φυσικής τους κατάστασης.

Εύκολο ζήτημα η προστασία της καρδιάς

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν, ότι το να προστατεύσει κανείς την καρδιά του δεν είναι τελικά τόσο δύσκολο, εφόσον έστω και μια ελαφρά βελτίωση σε έναν από τους δυο τομείς – την απώλεια βάρους ή την άσκηση – φαίνεται ικανή να κάνει τη διαφορά.

Καθώς δε η μάχη με τη ζυγαριά αποδεικνύεται συχνά πολύ σκληρή και επώδυνη, η συμβουλή τους είναι η στροφή προς τον… δρόμο ή έστω τον διάδρομο του γυμναστηρίου με έντονο περπάτημα ή κάποιο άλλο είδος ήπιας αεροβικής άσκησης.

«Αν ασκείστε ήδη συνεχίστε την άσκηση και, αν μπορείτε, αυξήστε λίγο την έντασή της» τόνισε ο δρ Ντακτσουλ Λι, εκ των επικεφαλής της μελέτης, προσθέτοντας ότι ακόμη και αν κάποιος δεν δει διαφορά στα κιλά του, με τον τρόπο αυτόν μπορεί να διατηρήσει τη φυσική του κατάσταση σε ικανοποιητικό επίπεδο απολαμβάνοντας τα ίδια οφέλη για την καρδιά.

Δείτε επίσης