Χειρότερη πρόγνωση έχει το έμφραγμα στις γυναίκες

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες έχουν χειρότερη πρόγνωση μετά από  ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή). Μπορεί οι γυναίκες να παθαίνουν πιο σπάνια εμφράγματα σε σχέση από τους άνδρες, αλλά κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν αν τους συμβεί. Το γιατί δεν είναι απόλυτα ξεκάθαρο. Ένας λόγος είναι ότι επειδή τα προβλήματα  με την καρδιά θεωρείται ότι αφορούν κυρίως τους άνδρες, οι γυναίκες (ή οι συγγενείς τους) δεν αντιλαμβάνονται αρκετά γρήγορα ότι υπέστησαν καρδιακή προσβολή και αργούν να φωνάξουν ασθενοφόρο.

Επιπλέον η αθηροσκλήρωση στους άνδρες αφορά κυρίως τις μεγάλες αρτηρίες της καρδιάς τους ενώ στις γυναίκες η αθηρωματική πλάκα είναι εκτεταμένη και στις μικρότερες αρτηρίες κάτι που μπορεί να εξηγεί ως ένα βαθμό τη χειρότερη πρόγνωσή τους.

Χειρότερη πρόγνωση

Οι γυναίκες έχουν πράγματι μεγαλύτερη θνησιμότητα από τους άνδρες, ύστερα από έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή), κάτι που επιβεβαιώνει μια επιπλέον έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας, στην Κωνσταντινούπολη. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ακόμα ότι, μετά από ένα μη θανατηφόρο έμφραγμα, οι γυναίκες παρουσιάζουν περισσότερες επιπλοκές από ό,τι οι άνδρες, μένουν περισσότερες ημέρες στο νοσοκομείο και γενικά η θεραπεία τους καθυστερεί πιο πολύ.

Η νέα έρευνα του Δρ Γκιγιόμ Λεράν του Πανεπιστημιακού Νοσοκομειακού Κέντρου στην πόλη Ρεν, εστίασε σε περίπου 5.000 περιστατικά εμφραγμάτων, από τα οποία περίπου το ένα τέταρτο (ποσοστό 23,5%) αφορούσαν γυναίκες. Οι γυναίκες που υπέστησαν έμφραγμα του μυοκαρδίου, ήταν μεγαλύτεςρης ηλικίας (κατά μέσο όρο 69 ετών έναντι 61 ετών για τους άνδρες), εμφάνιζαν συχνότερα υπέρταση, είχαν μικρότερη επίπεδα χοληστερόλης (χοληστερίνης) και τριγλυκεριδίων και κάπνιζαν λιγότερο από τους άνδρες.

Η μελέτη έδειξε ότι στην περίπτωση των γυναικών υπάρχει μεγαλύτερη χρονική υστέρηση ανάμεσα στην εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων του εμφράγματος και στην κλήση του ασθενοφόρου (κατά μέσο όρο μεσολαβούν 60 λεπτά έναντι 44 λεπτά για τους άνδρες). Η καθυστέρηση αυτή παίζει σημαντικό ρόλο, σύμφωνα με τον Δρ Λεράν, επειδή έτσι στις γυναίκες διαρκεί περισσότερο το ισχαιμικό επεισόδιο, στη διάρκεια του οποίου μειώνεται η τροφοδοσία της καρδιάς με αίμα. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες δεν αντιλαμβάνονται γρήγορα ότι υπέστησαν καρδιακό επεισόδιο, όπως συμβαίνει με τους άνδρες, διότι θεωρείται ότι οι γυναίκες δεν πάσχουν συχνά από καρδιά.

Οι θάνατοι από έμφραγμα μέσα στο νοσοκομείο είναι υπερδιπλάσιοι για τις γυναίκες (9%) από ό,τι για τους άνδρες (4%). Οι επιπλοκές μετά από μη θανατηφόρο έμφραγμα είναι επίσης υπερδιπλάσιες στις γυναίκες (7% έναντι 3% στους άνδρες), ενώ οι γυναίκες παραμένουν στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο μια περίπου ημέρα παραπάνω (7,6 ημέρες έναντι 6,7 οι άνδρες).

Εγρήγορση για τη στηθάγχη

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, «οι γυναίκες πρέπει να βρίσκονται σε μεγαλύτερη εγρήγορση για τυχόν πόνους στο στήθος τους (στηθάγχη) και να αναζητούν αμέσως ιατρική βοήθεια, ώστε να μειωθεί ο χρόνος του ισχαιμικού επεισοδίου».

Όπως είπε ο Δρ Γκιγιόμ Λεράν, «οι γυναίκες συχνά αργούν περισσότερο έως ότου καλέσουν ασθενοφόρο, όταν νιώθουν πόνους στο στήθος, επειδή δεν πιστεύουν πως μπορεί να πρόκειται για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Οι περισσότερες γυναίκες πιστεύουν ότι το έμφραγμα είναι ανδρικό πρόβλημα».

Ο Γάλλος ερευνητής επεσήμανε ότι ακόμα και πολλοί γιατροί συνεχίζουν να θεωρούν πως το έμφραγμα του μυοκαρδίου αποτελεί κυρίως πρόβλημα των ανδρών. Γι’ αυτό, όπως ανέφερε, χρειάζεται ενημερωτική εκστρατεία τόσο μεταξύ των γιατρών όσο και του κοινού γενικότερα, προκειμένου να καταστεί ευρέως κατανοητό ότι το έμφραγμα είναι και γυναικείο πρόβλημα. Μόνο έτσι, τόνισε, υπάρχει ελπίδα να μειωθεί το χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα, όσον αφορά τη θνησιμότητα μετά από ένα έμφραγμα του μυοκαρδίου (καρδιακή προσβολή).

Δείτε επίσης