Μέθοδος διπλασιάζει τις πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής

Oι γυναίκες που βρίσκονται στην αρχή της δεκαετίας των 40 ετών έχουν μόνο 13% πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης ανά κύκλο θεραπείας για την υπογονιμότητα. Αλλά τώρα, ειδικοί στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας πιστεύουν ότι βρήκαν τον τρόπο να προσφέρουν στις 40άχρονες γυναίκες τις ίδιες πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης μέσω της εξωσωματικής γονιμοποίησης με τις γυναίκες που είναι 10 χρόνια νεότερες. Η νέα προσέγγιση που χαρακτηρίζεται από ορισμένους ειδικούς ως «μια πιθανή επάνάσταση» δίνει στις 40χρονες 6 στις 10 πιθανότητες να γίνουν μητέρες σε έναν μόνο κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF, in vitro Fertilization).

Η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί μία τεχνική τεκνοποίησης η οποία δίνει λύση σε πολλά από τα προβλήματα υπογονιμότητας της εποχής μας. Εν συντομία, ωάρια της γυναίκας γονιμοποιούνται σε εργαστηριακές συνθήκες και στη συνέχεια επανατοποθετούνται στο ενδομήτριο. Στόχος της θεραπείας είναι η επίτευξη εγκυμοσύνης με τη μεταφορά ενός ή περισσότερων εμβρύων στη μήτρα της μέλλουσας μητέρας.

Η νέα μέθοδος αφορά ενδελεχή έλεγχο των εμβρύων για σοβαρές γενετικές ανωμαλίες – αυτός είναι και ο κύριος λόγος για τον οποίον οι γυναίκες μέσης ηλικίας εμφανίζουν συχνά προβλήματα σύλληψης. Στη συνέχεια εφόσον επιλεγούν τα γενετικώς φυσιολογικά έμβρυα από τους ειδικούς, αυτά καταψύχονται για έναν – δύο μήνες, προκειμένου να ισορροπήσουν οι ορμόνες της γυναίκας μετά την υποβολή της στις ορμονικές θεραπείες που αποτελούν μέρος της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μετά από την πάροδο αυτού του διαστήματος τα έμβρυα αποψύχονται και εισάγονται στη μήτρα.

Στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής στο Σαν Ντιέγκο επιστήμονες από το Κέντρο Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Κολοράντο αναμένεται να παρουσιάσουν αποτελέσματα κλινικής δοκιμής σε 60 γυναίκες σύμφωνα με τα οποία η τεχνική η οποία κοστίζει από 2.500 ως 3.700 ευρώ σχεδόν διπλασιάζει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης σε 40χρονες που υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Ποσοστά 30χρονων γυναικών

Συγκεκριμένα όπως εξηγεί η δρ Μάντι Κατζ-Τζάφε που ήταν επικεφαλής της δοκιμής, με χρήση της προσέγγισης τα ποσοστά επιτυχούς εγκυμοσύνης σε μια ομάδα γυναικών ηλικίας 38 ως 42 ετών ανέβηκαν από 33% σε 61%. «Εάν μια γυναίκα είναι 41 ή 42 ετών, συνεχίζει να έχει 60% πιθανότητες επιτυχούς κύησης μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης– πρόκειται για πιθανότητες αντίστοιχες με εκείνες μιας 32χρονης».

Οι υπάρχουσες τεχνικές εξωσωματικής γονιμοποίησης βασίζονται στην επιλογή των καλύτερων εμβρύων για εμφύτευση στη μήτρα μέσω της ανάλυσης του σχήματός τους κάτω από το μικροσκόπιο. Η νέα τεχνική αφορά πλήρη χρωμοσωμικό έλεγχο των εμβρύων (Complete Chromosomal Screening, CCS).

Με τη μέθοδο CCS οι γιατροί ελέγχουν εάν τα έμβρυα διαθέτουν 46 χρωμοσώματα – 23 από κάθε γονέα. Τα λάθη στον αριθμό χρωμοσωμάτων συνδέονται με γενετικά προβλήματα όπως το σύνδρομο Down, ωστόσο συχνότερα οδηγούν σε αποβολές. Καθώς η γυναίκα μεγαλώνει σε ηλικία η ποιότητα των ωαρίων της εμφανίζει ταχεία πτώση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ως την ηλικία των 40 ετών το 75% των εμβρύων είναι μη φυσιολογικό. Στην ηλικία των 42 ετών το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 85% ως 90%.

Κλειδί ο αριθμός των χρωμοσωμάτων

Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, εάν είναι σε θέση να βρουν ακόμη και τα λιγοστά φυσιολογικά ωάρια, τα ποσοστά επιτυχούς εγκυμοσύνης αυξάνονται σημαντικά. Σύμφωνα μες την δρα Κατζ-Τζάφε «εάν μια γυναίκα ηλικίας 38 ως 42 ετών έχει ένα έμβρυο με φυσιολογικό αριθμό χρωμοσωμάτων, οι πιθανότητες επιτυχούς κύησης είναι ανεξάρτητες της ηλικίας της».

Σημειώνεται ότι πρόσφατες μελέτες μαρτυρούν ότι και μόνο η καθυστέρηση εμφύτευσης του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα έως ότου επανέλθει η ορμονική ισορροπία της γυναίκας μετά την υποβολή της στις θεραπείες αντιμετώπισης της υπογονιμότητας αυξάνει τα ποσοστά επιτυχούς εγκυμοσύνης. Ετσι, η δρ Κατζ – Τζάφε τονίζει πως ο συνδυασμός των δύο τεχνικών μπορεί να αποδειχθεί και ο καλύτερος για τις 40αρες που επιθυμούν να γίνουν μητέρες.

Δείτε επίσης