Nordic Walking: Περπάτημα για μέγιστη ενεργοποίηση μυών

nordic walkingΓιατροί και ιατρικοί ερευνητές συμβουλεύουν τους πάντες να περπατούν. Ορισμένοι μάλιστα λένε ότι το περπάτημα μπορεί να είναι η νέα μόδα στη γυμναστική, όπως είχε συμβεί με το jogging στην δεκαετία του 1970. Αυτό που τονίζουν ωστόσο είναι ότι, για να έχει το περπάτημα το μέγιστο όφελος, τα βήματα πρέπει να είναι ζωηρά και δυναμικά.

Μπορεί να γνωρίζετε το αθλητικό βάδην αλλά υπάρχει και ένα άλλο, πιο προσιτό και διασκεδαστικό περπάτημα που χρησιμοποιείται από ειδικούς φυσικής αγωγής, personal trainers και φυσικοθεραπευτές: τo Nordic Walking.

Το Nordic Walking (Σκανδιναβικό Περπάτημα) είναι μια αναπτυσσόμενη δραστηριότητα fitness σε ολόκληρο τον κόσμο που γίνεται με τη βοήθεια δύο ειδικών μπαστουνιών (sticks) τα οποία μοιάζουν με αυτά που χρησιμοποιούν οι σκιέρ. Η χρήση των στηριγμάτων αναγκάζει τους ασκούμενους να περπατάνε με πιο γρήγορο ρυθμό και να γυμνάζουν ολόκληρο το σώμα. Και μόνο από το γεγονός ότι δίνεται ώθηση και από τα χέρια, σημαίνει ότι αυξάνεται η καύση θερμίδων.

nordic walking2Κατά μέσο όρο, ένας άνθρωπος που περπατάει 5 χιλιόμετρα σε κάθε προπόνηση ξοδεύει 100 θερμίδες ανά 1,5 χιλιόμετρο. Προσθέστε τα στηρίγματα, και θα κάψετε τουλάχιστον 20% περισσότερες θερμίδες. Συγχρόνως, γυμνάζονται τα χέρια και ο κορμός.

Το Nordic Walking θεωρείται μια πολύ καλή αεροβική άσκηση λόγω της ενεργοποίησης περισσότερων μυών, κάτι βέβαια που έχει σαν αποτέλεσμα ρυθμικές και δυναμικές κινήσεις. Φανταστείτε ότι είναι σαν να περπατά κανείς με τέσσερα άκρα. Φυσικά, η ένταση και οι στόχοι της άσκησης μπορούν να προσαρμοσθούν ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

Περπάτημα και υγεία

Μια μελέτη αποκάλυψε ότι το δυναμικό περπάτημα που διεξάγεται φύση, με μεγάλους διασκελισμούς και σε ανώμαλη επιφάνεια, μπορεί να γυμνάζει περισσότερο από το χαλαρό jogging. Κι’ αυτό διότι στο τελευταίο χρησιμοποιούνται σχεδόν πάντα οι ίδιοι μυς.

nordic walking1Το αθλητικό περπάτημα δυναμώνει τους μυς των ποδιών και κάνει πολύ καλό στις αρθρώσεις. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει το γρήγορο περπάτημα με την πρόληψη πολλών ασθενειών (καρδιά, καρκίνο, διαβήτη τύπου 2, οστεοπόρωση, παθήσεις σπονδυλικής στήλης, άνοια κ.α.) και φαίνεται πως το Nordic Walking διπλασιάζει το όφελος. Και φυσικά, μπορεί να βοηθήσει σε μια ταχύτερη απώλεια βάρους.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα μιας μεταανάλυσης (831 άτομα) που συνέκρινε το Nordic Walking με το ζωηρό περπάτημα χωρίς μπαστούνια και το jogging. (Health benefits of nordic walking: a systematic review. Am J Prev Med. 2013 Jan;44(1):76-84. doi: 10.1016/j.amepre.2012.09.043). Το συμπέρασμα ήταν ότι το Nordic Walking είναι ανώτερο όχι μόνο από το απλό δυναμικό περπάτημα αλλά και από κάποιες πλευρές του jogging.

nordic walking_mpastouniH ιστορία του Nordic Walking ξεκινά το 1966 όταν μια καθηγήτρια φυσικής αγωγής ενός σχολείου του Ελσίνκι αρχίζει να παραδίδει μαθήματα βαδίσματος με τη βοήθεια ράβδων χιονοδρομίας. Η ιδέα βασίστηκε στην πρακτική των χιονοδρόμων να χρησιμοποιούν τις ράβδους του σκι ως βοήθεια στο βάδισμά τους σε περιοχές όπου η ποσότητα του χιονιού δεν επαρκούσε για την εξάσκηση της δραστηριότητας τους. Οι χιονοδρόμοι επίσης αθλητές χρησιμοποιούσαν τον τρόπο αυτό για να εξασκούνται την καλοκαιρινή περίοδο.

Μέσα σε λίγα χρόνια, το Nordic Walking εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο κάτι που οδήγησε στην ίδρυση Διεθνούς Ομοσπονδίας, το 2000, η οποία καλείται INWA. Στις χώρες όπου το Nordic Walking βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη διοργανώνονται σημαντικά αθλητικά γεγονότα όπως μαραθώνιοι αλλά και εξορμήσεις ψυχαγωγικού περιεχομένου.

efi karatopouzh

Έφη Καρατοπούζη: Όλα τα άτομα με κινητικά προβλήματα μπορούν να συμμετέχουν στο Nordic Walking

Το Nordic Walking εκπροσωπείται στην Ελλάδα από την Έφη Καρατοπούζη και τον Νίκο Τόλια, διαπιστευμένους εκπαιδευτές της INWA. Η Έφη Καρατοπούζη είναι καθηγήτρια φυσικής αγωγής, πρωταθλήτρια στίβου στον ακοντισμό και προπονήτρια τοξοβολίας ενώ ο Νίκος Τόλιας είναι στρατιωτικός και προπονητής αθλημάτων στρατιωτικού αθλητισμού. Σκοπός και των δύο είναι η διάδοση του Nordic Walking στην Ελλάδα τόσο σαν ψυχαγωγική ενασχόληση όσο και σε αθλητικό αγωνιστικό επίπεδο.

«Το Nordic Walking είναι μια δραστηριότητα η οποία απευθύνεται σε όλους, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο ή φυσική κατάσταση», λέει η κ. Καρατοπούζη. «Η ενασχόληση αυτή μπορεί, μετά από κατάλληλη εκπαίδευση, να γίνει τόσο σε υπαίθριο όσο και σε κλειστό χώρο με μόνο εφόδιο ένα ζευγάρι κατάλληλων ράβδων. Οι συμμετέχοντες, ανάλογα με τις προθέσεις και τις ικανότητες τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Nordic Walking τόσο ψυχαγωγικά, π.χ. εκδρομές συλλογικού ή οικογενειακού επιπέδου, όσο και αθλητικά παίρνοντας μέρος σε αγώνες. Είναι σημαντικό ότι όλα τα άτομα με κινητικά προβλήματα μπορούν να συμμετέχουν στην άσκηση με ασφάλεια υπό την καθoδήγηση ενός εκπαιδευτή».

Η τεχνική

Ο μόνος εξοπλισμός που απαιτείται για το Nordic Walking είναι η αγορά των ειδικών μπαστουνιών (το μέσο κόστος είναι γύρω στα 50 ευρώ), ένα καλό ζευγάρι παπούτσια και μερικά ειδικά μαθήματα από κάποιον διαπιστευμένο εκπαιδευτή. Οι μπότες και τα σανδάλια είναι ασφαλώς ακατάλληλα για ένα δυνατό περπάτημα καθώς έχουν δύσκαμπτες σόλες.

Όσον αφορά την τεχνική, του  Nordic Walking, απαιτείται σωστή χρήση των sticks. Ο σωστός βηματισμός όταν χρησιμοποιούνται τα sticks και η καλή τεχνική είναι αυτά που προκαλούν τη μέγιστη ενεργοποίηση των μυών. Πληροφορίες για τη μέθοδο διδασκαλίας μπορείτε να βρείτε στο http://nordicwalkingingreece.gr.

 

Δείτε επίσης