Καρκίνος του προστάτη: Πότε χρειάζεται άμεση θεραπεία

prostatis karkinos gonidio uerapeiaΣύμφωνα με μία νέα μελέτη η οποία δημοσιεύθηκε στο στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ογκολογίας» (JCO), οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη που φέρουν μία κληρονομούμενη γονιδιακή μεταλλαγή, εκδηλώνουν πιο επιθετικές μορφές της ασθένειας αυτής. Το γονίδιο είναι το BRCA2, το οποίο σχετίζεται με τον κληρονομούμενο καρκίνο του μαστού, των ωοθηκών αλλά και του προστάτη αδένα (prostate).

Υπολογίζεται πως ένας στους 100 πάσχοντες από καρκίνο του προστάτη φέρει αυτή τη μεταλλαγή.

Η νέα μελέτη υποδηλώνει πως οι άνδρες με καρκίνο του προστάτη που φέρουν τη συγκεκριμένη γονιδιακή μεταλλαγή πρέπει να κάνουν αμέσως θεραπεία, διότι όχι μόνο έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν επιθετικούς όγκους, αλλά και φτωχή πρόγνωση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνδρες αυτοί πιθανώς θα ωφεληθούν από άμεση εγχείρηση ή ακτινοθεραπεία, ακόμα και εάν o καρκίνος του προστάτη είναι σε αρχικό στάδιο και φυσιολογικά θα εθεωρείτο χαμηλού κινδύνου.

Αν και ο καρκίνος του προστάτη συχνά είναι βραδέως εξελισσόμενος και το μόνο που χρειάζονται οι ασθενείς σε πολλές περιπτώσεις είναι η προσεκτική και συστηματική παρακολούθηση, οι ερευνητές επισημαίνουν πως όσοι φέρουν το μεταλλαγμένο γονίδιο BRCA2 θα πρέπει να κάνουν αμέσως θεραπεία, διότι ο καρκίνος τους έχει περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθεί.

BRCA2 και προσδόκιμο ζωής

Τα συμπεράσματα αυτά προέρχονται από την ανάλυση του ιστορικού 61 ανδρών με τη μεταλλαγή στο BRCA2, 18 συνομηλίκους τους με μεταλλαγή σε ένα άλλο ογκογονίδιο (το BRCA1) και σε 1.940 ασθενείς δίχως καμία από τις μεταλλαγές.

Όπως γράφουν ο δρ Ρος Ιλς και οι συνεργάτες του από το Ίδρυμα Έρευνας του Καρκίνου (ICR) και το Νοσοκομείο Royal Marsden στο Λονδίνο, οι φορείς του BRCA2 είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να επιζήσουν από τον καρκίνο του προστάτη.

Στην πραγματικότητα, κατά μέσον όρο επέζησαν επί 6,5 χρόνια έπειτα από την αρχική διάγνωση, έναντι 12,9 ετών για τους υπόλοιπους ασθενείς. Οι φορείς του BRCA2 είχαν επίσης αυξημένες πιθανότητες να πάσχουν από προχωρημένο καρκίνο την εποχή της διάγνωσης.

«Από τη μελέτη μας καθίσταται σαφές ότι οι καρκίνοι του προστάτη που σχετίζονται με το κληρονομούμενο γονίδιο BRCA2 είναι πιο επικίνδυνοι από τα άλλα είδη», δήλωσε ο καθηγητής Ιλς.

«Είναι προφανές ότι οι προσβεβλημένοι άνδρες χρειάζονται άμεση θεραπεία (εγχείρηση ή ακτινοθεραπεία) ακόμα κι αν βρίσκονται στα αρχικά στάδια», συνέχισε. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα σώσει τη ζωή τους, αν και θα είμαστε βέβαιοι μόνον όταν κάνουμε σχετικές μελέτες».

Δείτε επίσης