Το τσάι καταπολεμά τερηδόνα και ουλίτιδα

Σύμφωνα με μία νέα μελέτη, τρία φλιτζάνια τσάι την ημέρα μπορούν να καταπολεμήσουν δύο είδη βακτηρίων που σχετίζονται με την τερηδόνα και την ουλίτιδα.

Τα βακτήρια είναι ο στρεπτόκοκκος mutans και ο γαλακτοβάκιλλος. Όταν αλληλεπιδράσουν με τους υδατάνθρακες που υπάρχουν στις τροφές, παράγουν ένα οξύ που διαλύει την αδαμαντίνη ουσία των δοντιών – την εξωτερική, προστατευτική στοιβάδα τους. Το επακόλουθο είναι βλάβη η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σφραγίσματα, περιοδοντική νόσο και τελικά απώλεια των δοντιών.

Αντιοξειδωτικά

Όπως γράφει το επιστημονικό περιοδικό «Nutrition Bulletin», το οποίο εκδίδει το Βρετανικό Ίδρυμα Διατροφής, η επανεξέταση των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων για τις επιδράσεις του τσαγιού στην υγεία των δοντιών έδειξε ότι το τσάι μπορεί να δρα προστατευτικά, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των βακτηρίων.Το τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά συστατικά (φλαβονοειδή και κατεχίνες) με αντιμικροβιακή δράση.

Η επανεξέταση της βιβλιογραφίας κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι η ιδεώδης δόση τσαγιού για την προστασία των δοντιών είναι τρία ή τέσσερα φλιτζάνια την ημέρα, καθώς και ότι ωφέλιμο είναι τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο τσάι.

Δείτε επίσης