Η άνοδος της θερμοκρασίας θα κάνει τα φυτά να απορροφούν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα

fyta dasosΣύμφωνα με νέα στοιχεία, μια άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη κατά 4 βαθμούς Κελσίου θα ήταν καταστροφική για τον άνθρωπο. Σ’ αυτή την περίπτωση, τα φυτά θα απορροφούν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα (CO2) . Αυτό αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η βλάστηση λειτουργεί ως φυσική «δεξαμενή άνθρακα», καθώς απορροφά και εγκλωβίζει μέσα της το διοξείδιο του άνθρακα που έχει απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα. Το δάσος βροχής του Αμαζονίου αποτελεί ένα παράδειγμα των μεγάλων δεξαμενών.  Η άνοδος της θερμοκρασία όμως μπορεί σταδιακά να αλλάξει την κατάσταση.

Ανοδος 4 βαθμών Κελσίου θα φέρει κορεσμό απορρόφησης του CO2

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, εάν οι προβλέψεις για άνοδο της θερμοκρασίας έως και 4 βαθμών Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα επαληθευτούν, οι αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν, στερώντας π.χ. το νερό από τα φυτά και καθιστώντας τα λιγότερο ικανά να απορροφήσουν διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα. Χωρίς τις δεξαμενές άνθρακα, οι ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις CO2 θα αρχίσουν να αυξάνονται τροφοδοτώντας κι άλλο την κλιματική αλλαγή.

«Η παγκόσμια βλάστηση περιέχει μεγάλα αποθέματα άνθρακα, που είναι ευάλωτα στην κλιματική αλλαγή και τα οποία θα καθορίσουν τις μελλοντικές ατμοσφαιρικές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα», εξηγεί ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Άντριου Φρεντ.

Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επτά μοντέλα βλάστησης, τα οποία “έτρεξαν” σε δυνατούς υπολογιστές, όπως ο πανίσχυρος «Δαρβίνος» του Κέιμπριτζ. Παρότι υπήρξαν διαφοροποιήσεις στα αποτελέσματα, τα περισσότερα υπολογιστικά μοντέλα έδειξαν ότι η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 4 βαθμούς Κελσίου θα σηματοδοτήσει την έναρξη μια μειωμένης απορρόφησης του διοξειδίου του άνθρακα από τα φυτά.

Δείτε επίσης