Μισό αβοκάντο την ημέρα “κόβει” την όρεξη

Μισό αβοκάντο (avocado) μαζί με το μεσημεριανό φαγητό μπορεί να αυξήσει το αίσθημα κορεσμού της πείνας και να περιορίσει τη λαχτάρα για τσιμπολόγημα αργότερα μειώνοντας τη πρόσληψη θερμίδων μέσα στην ημέρα. Αυτό γράφουν στην επιθεώρηση Nutrition Journal, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Loma Linda της Καλιφόρνιας.

Να σημειωθεί ότι το αβοκάντο ίναι πλούσιο σε λιπαρά και έχει αρκετές θερμίδες. Ένα αβοκάντο μέτριου μεγέθους παρέχει 228 θερμίδες, εκ των οποίων το 70% προέρχονται από λίπος. Όμως το αβοκάντο περιέχει το καλό λίπος, αυτό που μειώνει τη χοληστερίνη και προστατεύει την καρδιά.

Οι επιστήμονες, εξέτασαν κατά πόσον επηρεάζει το αβοκάντο τον κορεσμό της πείνας, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, την παραγωγή ινσουλίνης και το τσιμπολόγημα. Έτσι, επιστράτευσαν 26 υγιείς, αλλά υπέρβαρους ενήλικες, από τους οποίους ζήτησαν άλλοτε να τρώνε απλώς το μεσημεριανό τους και άλλοτε να προσθέτουν μισό φρέσκο αβοκάντο σε ό,τι έτρωγαν.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η όρεξη των εθελοντών ήταν μειωμένη 40% τις τρεις ώρες έπειτα από την κατανάλωση του γεύματος με το αβοκάντο και 28% τις επόμενες πέντε ώρες. Οι εθελοντές ανέφεραν πως ένιωθαν πολύ πιο χορτάτοι για τουλάχιστον τρεις ώρες μετά από το μεσημεριανό γεύμα κατά το οποίο είχαν καταναλώσει μισό αβοκάντο.

Δεν αύξησε το σάκχαρο του αίματος

«Το αίσθημα κορεσμού της πείνας αποτελεί σημαντικό παράγοντα στον έλεγχο του σωματικού βάρους, διότι όσοι νιώθουν χορτάτοι έχουν λιγότερες πιθανότητες να καταναλώσουν σνακ μεταξύ των γευμάτων», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Χουάν Σαμπατέ, καθηγητής Διατροφής και πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής στο Loma Linda.

«Αν και η προσθήκη του αβοκάντο στη συνήθη διατροφή των εθελοντών είχε ως αποτέλεσμα την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων και υδατανθράκων μαζί με το μεσημεριανό φαγητό τους, δεν υπήρξε αύξηση στα επίπεδα σακχάρου σε σύγκριση με εκείνα που είχαν όταν έτρωγαν το φαγητό τους χωρίς αβοκάντο. Αυτό υποδηλώνει ότι πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω ο ρόλος του αβοκάντο και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα».

Μισό φρέσκο αβοκάντο παρέχει 120 θερμίδες, 15 γραμμάρια μονοακόρεστα λιπαρά (θεωρούνται ότι προστατεύουν την καρδιά γιατί ρίχνουν τη χοληστερίνη), 2 γραμμάρια κορεσμένα λιπαρά, πολλές φυτικές ίνες, κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνη K και βιταμίνη Β6.

Δείτε επίσης