Τα οφέλη της άσκησης

askhsh 2014 ofelhH έλλειψη σωματικής δραστηριότητας είναι ένας σοβαρός παράγοντας καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης συμβάλλει σε άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως στην παχυσαρκία, στο διαβήτη, στην υπέρταση και στα μειωμένα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης υψηλής πυκνότητας («καλή» χοληστερίνη).

Αν δεν ασκείστε, διπλασιάζεται περίπου η πιθανότητα στεφανιαίας νόσου και είναι παραπλήσια με τον κίνδυνο που παρατηρείται εξαιτίας της αυξημένης χοληστερόλης, της υπέρτασης ή του καπνίσματος. Επιπλέον, η καθιστική ζωή σχετίζεται με 30 έως 50% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Πλεονεκτήματα σωματικής άσκησης

Η τακτική μέτρια έως έντονη άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ακόμα και μέτρια επίπεδα σωματικής άσκησης είναι ευεργετικά, αν γίνονται τακτικά και μακροχρόνια.

Η καθημερινή σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής πάθησης. Αυξάνει τα επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης στο αίμα, μειώνει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, μειώνει την αρτηριακή πίεση, βελτιώνει την αποτελεσματικότητα του μυός της καρδιάς και βοηθάει στον έλεγχο του βάρους.

Η τακτική άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο ενός δεύτερου εμφράγματος ή του θανάτου.

Εκτός από τα οφέλη για την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία η σωματική άσκηση ωφελεί και άλλα μέρη του σώματος. Κτίζει υγιή οστά, μυς, αρθρώσεις και μειώνει τον κίνδυνο του καρκίνου του παχέος εντέρου. Η σωματική άσκηση έχει επίσης ψυχολογικά οφέλη. Μειώνει το αίσθημα της κατάθλιψης και της νευρικότητας, βελτιώνει τη διάθεση και προωθεί την αίσθηση της υγείας.

Αερόβια και αναερόβια άσκηση

Δεν έχουν όλα τα είδη άσκησης τις ίδιες επιδράσεις στο σώμα. Η αεροβική άσκηση, που περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως περπάτημα μέτριας έντασης, τρέξιμο και κολύμβηση, βελτιώνει την καρδιαγγειακή φόρμα κάνοντας το σώμα να χρησιμοποιεί συνεχώς επιπλέον οξυγόνο και θερμίδες κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ο ρυθμός της καρδιάς και το βάθος της αναπνοής αυξάνουν και το σώμα ζεσταίνεται. Αν η άσκηση είναι μεγάλης διάρκειας και έντονη, θα ιδρώσετε.

Η αναερόβια άσκηση, όπως τα βάρη, δυναμώνουν και τονώνουν τους μυς μέσα από σύντομες περιόδους έντονης άσκησης. Οι αναερόβιες δραστηριότητες δεν είναι σε γενικές γραμμές τόσο ευεργετικές για την καρδιά σας, γιατί συχνά δε ζορίζουν την καρδιά και τους πνεύμονες να παραδώσουν οξυγόνο με παρατεταμένη διάρκεια στους ιστούς του σώματος.

Για να ωφεληθείτε από την τακτική σωματική άσκηση, δε χρειάζεται να φτιάξετε ένα επίσημο πρόγραμμα άσκησης – εκτός και αν φυσικά αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος, για να τηρήσετε μία τακτική άσκηση. Αυτό που είναι σημαντικό είναι η τακτική άσκηση να περιλαμβάνει τρία μέρη: ζέσταμα, αεροβική άσκηση και χαλάρωση.

Επιλέξτε ένα πρόγραμμα άσκησης που είναι αρκετά τακτικό, αρκετά έντονο, επαρκούς διάρκειας και κατάλληλου τύπου, για να βελτιώσετε σταδιακά την υγεία σας. Πολλοί άνθρωποι περπατούν αρκετά στη δουλειά τους ή κινούνται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, για να είναι ωφέλιμη η άσκηση, πρέπει να είναι συνεχόμενη και με επαρκή διάρκεια.

Σε γενικές γραμμές, προσπαθήστε να καίτε με την άσκηση 1.000 με 2.000 θερμίδες την εβδομάδα. Το περπάτημα 16 έως 32 χλμ. την εβδομάδα πετυχαίνει αυτό το στόχο για το μέσο άνθρωπο. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι θα μειώσετε περαιτέρω τους καρδιαγγειακούς κινδύνους καίγοντας παραπάνω από 2.000 θερμίδες την εβδομάδα’ απλά μπορεί να χάσετε βάρος.

Δείτε επίσης