Το καρπούζι μπορεί να ρίξει την αρτηριακή πίεση

karpouziΣύμφωνα με μελέτη από Aμερικανούς ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Hypertension, το καρπούζι (και συγκεκριμένα δύο εκχυλίσματα, η L-κιτρουλίνη και η L-αργινίνη) μπορεί να βοηθήσει τα άτομα που έχουν υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση) όταν αυτά εκτίθενται στο κρύο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ολοένα και περισσότερα άτομα πεθαίνουν από καρδιακά επεισόδια κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς το στρες από το κρύο οδηγεί στην αύξηση των τιμών της αρτηριακής πίεσης και στην υπερπροσπάθεια της καρδιάς να στείλει αίμα στην αορτή. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι τα παχύσαρκα άτομα με υπέρταση, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό ή καρδιακό έμφραγμα όταν εκτεθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Στη μελέτη που κράτησε 12 εβδομάδες, έλαβαν μέρος 13 υπερτασικοί μεσήλικες (άνδρες και γυναίκες). Προκειμένου να αναπαραγάγουν τις ψυχρές καιρικές συνθήκες του χειμώνα, οι ειδικοί βούτηξαν το ένα χέρι των συμμετεχόντων σε νερό με θερμοκρασία 4 βαθμών Κελσίου. Την ίδια ώρα, κατέγραφαν τους βασικούς ζωτικούς δείκτες των εθελοντών όπως επίσης και τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης.

L-κιτρουλίνη και η L-αργινίνη

Οι εθελοντές μοιράστηκαν σε δύο ομάδες. Στις πρώτες 6 εβδομάδες, η πρώτη ομάδα λάμβανε κάθε μέρα 4 γραμμάρια L-κιτρουλίνη και 2 γραμμάρια L-αργινίνη, που περιέχονται στο εκχύλισμα καρπουζιού. Στη δεύτερη εβδομάδα, χορηγήθηκε placebo για 6 εβδομάδες. Στη συνέχεια, οι ομάδες “αντάλλαξαν” θεραπεία για άλλες 6 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι εθελοντές δεν έκαναν οποιαδήποτε αλλαγή ως προς τις διατροφικές και τις καθημερινές τους συνήθειες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν βελτίωση τόσο ως προς την αρτηριακή πίεση, όσο και ως προς το καρδιακό στρες των συμμετεχόντων. «Αυτό σημαίνει μικρότερο “φορτίο” για την καρδιά, δηλαδή ομαλότερη λειτουργία της, ιδιαίτερα σε μια κατάσταση στρες όπως π.χ. κατά την έκθεσή μας στο κρύο», λέει ο καθηγητής Αρτούρο Φιγκέροα. «Όπως φάνηκε από τη μελέτη μας, το εκχύλισμα καρπουζιού βοηθά στη μείωση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης».

Η L-κιτρουλίνη και η L-αργινίνη προσφέρονται ως διατροφικά συμπληρώματα από καταστήματα υγιεινής διατροφής, αλλά θα πρέπει να λαμβάνονται σε υψηλές δόσεις για να μειώσουν την αρτηριακή πίεση του αίματος.

Τα ευρήματα της μελέτης έρχονται λίγο μετά την ανακάλυψη ότι η εργασία μέσα σε ζεστό νερό μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, Βραζιλία, βρήκαν ότι οι ασκήσεις μέσα σε ζεστό νερό μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, ακόμη και σε ανθρώπους για τους οποίους η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει λειτουργήσει. Δεν είναι σαφές γιατί το ζεστό νερό έχει αυτό το αποτέλεσμα. Μία θεωρία είναι ότι η θερμότητα διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος μέσω του σώματος.

Δείτε επίσης