Τα ωμέγα 3 ρυθμίζουν το ζάχαρο του αίματος

omega-3_for_type_2_diabetesΟρισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα ασκούν ευεργετική επίδραση στο διαβήτη τύπου 2, ρυθμίζοντας το ζάχαρο του αίματος (δηλαδή τη γλυκόζη). Για παράδειγμα, σε μια πρόσφατη μελέτη από επιστήμονες στη Φινλανδία, περισσότερα από 2.200 άτομα παρακολουθήθηκαν για σχεδόν 20 χρόνια και βρέθηκε ότι τα ωμέγα 3 και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Τώρα, μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια δείχνει ότι ένα λιπίδιο που προκύπτει από τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα έχει ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου 2 και στο να μειωθεί μια προδιαβητική κατάσταση που ονομάζεται αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα Καναδών ερευνητών της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λαβάλ, του Ινστιτούτου για την Καρδιά και τους Πνεύμονες του Κεμπέκ και του Ινστιτούτο Διατροφής και Λειτουργικών Τροφίμων στον Καναδά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine.

Το παράγωγο λιπίδιο των ωμέγα 3 λιπαρών οξέων ονομάζεται προτεκτίνη DX (PDX) και μιμείται ορισμένα από τα οφέλη της άσκησης σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η προτεκτίνη DX θα μπορούσε να αποτελέσει μια φυσική θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2 και την αντίσταση στην ινσουλίνη στον άνθρωπο.

Προτεκτίνη DX και ιντερλευκίνη 6

Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα λιπαρά ψάρια αλλά και στους ξηρούς καρπούς μπορούν να ρυθμίσουν το ζάχαρο του αίματος.

Η ανάλυση των Καναδών ερευνητών έδειξε ότι η προτεκτίνη DX προκαλεί την παραγωγή της  ιντερλευκίνης 6 (ΙL-6) στα μυϊκά κύτταρα (η ιντερλευκίνης 6 παράγεται επίσης και κατά τη διάρκεια της άσκησης).

Μόλις εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, η IL-6 ρυθμίζει το ζάχαρο του αίματος με δύο τρόπους: πρώτον, στέλνει μήνυμα στο συκώτι να μειώσει την μετατροπή του γλυκογόνου σε γλυκόζη και δεύτερον δρα στους μυς αυξάνοντας την πρόσληψη της γλυκόζης. Μ’ αυτό τον τρόπο ρυθμίζεται το ζάχαρο του αίματος, δηλαδή η γλυκόζη.

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια τα οποία εμφάνιζαν έλλειψη του γονιδίου που ευθύνεται για την παραγωγή της ιντερλευκίνης 6. Οπως είδαν, πράγματι, η προτεκτίνη DX είχε ελάχιστη επίδραση στον έλεγχο της γλυκόζης του αίματος σε αυτά τα ποντίκια. Παρόμοια πειράματα διεξήχθησαν σε παχύσαρκους διαβητικούς αρουραίους και έδειξαν ότι η προτεκτίνη DX βελτίωσε σημαντικά την απόκριση του οργανισμού τους στην ινσουλίνη, την ορμόνη που ελέγχει τη γλυκόζη του αίματος.

«Ο νέος μηχανισμός που ανακαλύψαμε και αφορά τη δράση της προτεκτίνης DX ανοίγει καινούργιες θεραπευτικές στρατηγικές για τη βελτίωση της ρύθμισης της γλυκόζης του αίματος», ανέφεραν οι ερευνητές και πρόσθεσαν ότι τα αποτελέσματα του μορίου είναι συγκρίσιμα με εκείνα ορισμένων φαρμάκων που χορηγούνται για τον έλεγχο του σακχάρου.

Παρότι η προτεκτίνη DX φαίνεται να μιμείται την επίδραση της άσκησης στους μυς, οι ερευνητές λένε ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να υποκαταστήσει τη φυσική δραστηριότητα η οποία προσφέρει επίσης καρδιαγγειακά και ορμονικά οφέλη.

Οι Καναδοί ερευνητές έχουν υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση πατέντας σχετικά με την προτεκτίνη DX και τις θεραπευτικές εφαρμογές της. Το επόμενο βήμα τους είναι να αποδείξουν την αντιδιαβητική δράση του λιπιδίου σε ανθρώπους και να προσδιορίσουν τον μηχανισμό με τον οποίο δρα.

Δείτε επίσης