Ανάρρωση και αποκατάσταση από εγκεφαλικό επεισόδιο

egkefaliko anarroshΔύο στα 10 άτομα με εγκεφαλικό επεισόδιο απαιτούν εκτεταμένη φροντίδα, ορισμένοι λόγω μόνιμων διανοητικών ή σωματικών αναπηριών και άλλοι λόγω έλλειψης φροντίδας στο σπίτι.

Μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο η αποκατάσταση είναι ζωτικής σημασίας για την ψυχική ισορροπία και επαναφορά στη μέγιστη λειτουργικότητα.

Η ανάρρωση και η αποκατάσταση εξαρτώνται από την περιοχή του εγκεφάλου που πάσχει και το ποσό του ιστού που καταστρέφεται. Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να σας επηρεάσει σωματικά, ψυχολογικά και νοητικά.

Σωματικά συμπτώματα

Βλάβη στη δεξιά πλευρά του εγκεφάλου μπορεί να επηρεάσει την αισθητικότητα και την κινητικότητα στην αριστερή πλευρά του σώματος. Βλάβη στον εγκεφαλικό ιστό στην αριστερή πλευρά μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα στη δεξιά πλευρά και να προκαλέσει επίσης διαταραχές του λόγου και της ομιλίας.

Οι διαταραχές της ομιλίας εκδηλώνονται με δυσκολία στην κατανόηση ή στην έκφραση λέξεων. Αυτό μπορεί να είναι πολύ απογοητευτικό για τον επιζώντα από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Μπορεί να συμβεί κάποια απώλεια της όρασης ανεξάρτητα από το ποια πλευρά του εγκεφάλου έχει προσβληθεί.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο που συμβαίνει στο εγκεφαλικό στέλεχος μπορεί να προκαλέσει, διαταραχές στην αναπνοή, στην κατάποση, στην ισορροπία, στην ακοή και στην κινητικότητα των οφθαλμών και της γλώσσας. Μπορεί να έχετε επίσης διαταραχή της αισθητικότητας. Αρχικά η λειτουργία της ουροδόχου κύστεως και του εντέρου διαταράσσονται σε πολλούς ανθρώπους, αλλά οι καταστάσεις αυτές συνήθως βελτιώνονται.

Ψυχολογικές επιδράσεις

Εκτός από τις ποικίλες σωματικές επιδράσεις η κατάθλιψη είναι σύνηθες φαινόμενο μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα προσβεβλημένα άτομα μπορεί να νιώθουν αβοήθητα, απογοητευμένα και να χάνουν το ενδιαφέρον τους για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβαναν. Η ελαττωμένη λίμπιντο, οι αλλαγές στη διάθεση και οι αυτοκτονικές σκέψεις δεν είναι ασυνήθεις.

Νοητικές αλλαγές

Ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο μαθαίνει, θυμάται, επικοινωνεί με άλλους ή ερμηνεύει τα καθημερινά γεγονότα μπορεί να επηρεαστεί. Αυτές οι παρενέργειες μπορεί να οφείλονται εν μέρει σε αλλαγές στην παραγωγή των χημικών ουσιών του εγκεφάλου. Μπορεί να συνταγογραφηθούν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Ομάδα αποκατάστασης εγκεφαλικών επεισοδίων

Η ομάδα αποκατάστασης ενός εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να σας βοηθήσει να αρχίσετε την πορεία σας προς την ανάρρωση. Την ομάδα μπορεί να απαρτίζουν κάποιοι ή όλοι από τους παρακάτω ανθρώπους:

  •  Γιατρός αποκατάστασης (φυσίατρος).
  • Νοσηλευτής.
  •  Διαιτολόγος.
  •  Φυσικοθεραπευτής.
  •  Εργασιοθεραπευτής.
  •  Λογοθεραπευτής.
  •  Κοινωνικός λειτουργός.
  •  Ψυχολόγος.

Η σύσταση της ομάδας καθορίζεται από τις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Οι έγκαιρες και επαναλαμβανόμενες εξετάσεις για τον προσδιορισμό της κατάστασης της βελτίωσης σας χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό του προγράμματος της αποκατάστασης σας. Η θεραπεία εστιάζει στη μεγιστοποίηση των ικανοτήτων σας, όπως το να επιστρέψετε πίσω στην εργασία σας ή να βελτιώσετε την κινητικότητα σας στο σπίτι ή στην κοινότητα. Πολλοί επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο ανακτούν μερικώς τη χρήση των προσβεβλημένων άκρων, ειδικά με τη βοήθεια των επαγγελματιών αποκατάστασης.

Ανάρρωση

Ορισμένα άτομα αναρρώνουν ικανοποιητικά χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία αποκατάστασης. Άλλοι χρειάζονται θεραπεία. Σε κάποιους η βλάβη είναι τόσο σοβαρή, που η εντατική θεραπεία αποκατάστασης δεν είναι δυνατή. Για τα άτομα στα οποία μπορεί να μην είναι δυνατή η αποκατάσταση ο στόχος της θεραπείας και της φροντίδας είναι να εμποδιστούν οι έντονες συσπάσεις των μυών, τα έλκη του δέρματος, η πνευμονία, η υποθρεψία, η δυσλειτουργία του εντέρου και της ουροδόχου κύστεως, η κοινωνική απομόνωση και η κατάθλιψη. Η πιο σημαντική και αποτελεσματική βοήθεια σε βάθος χρόνου μπορεί να προέλθει από την οικογένεια και τους φίλους και απαιτεί υπομονή και επιμονή.

Ένα υποστηρικτικό περιβάλλον στο σπίτι έχει ωφέλιμα αποτελέσματα στην αποκατάσταση. Ανεξαρτήτως ηλικίας οι επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο που μπορούν να επιστρέψουν στο σπίτι με τον υγιή σύζυγο ή άλλο σύντροφο είναι πιθανότερο να γίνουν ανεξάρτητοι και παραγωγικοί. Σε περίπτωση σοβαρής βλάβης το περιβάλλον στο σπίτι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο περαιτέρω επιπλοκών. Η ενθάρρυνση είναι σημαντική.

Διάφορες συσκευές προσαρμογής και αρχιτεκτονικές τροποποιήσεις, όπως ράμπες, μπάρες για τα χέρια στο νιπτήρα και στην τουαλέτα, πάγκοι στο μπάνιο ή καθίσματα στο ντους διευκολύνουν την ανεξαρτησία και την ασφάλεια. Επικοινωνήστε με το γιατρό σας, τους επαγγελματίες αποκατάστασης της περιοχής ή κάποιο ανεξάρτητο κέντρο ζωής για πληροφορίες και βοήθεια.

Δείτε επίσης