Τεστ αίματος (ανάλυση λευκών αιμοσφαιρίων) ανιχνεύει τον καρκίνο

test aimatos 44 4Βρετανοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Μπράντφορντ ανακοίνωσαν σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό FASEB, ότι βρήκαν ένα τεστ αίματος που ανιχνεύει οποιαδήποτε μορφή καρκίνου και ελπίζουν έτσι ότι θα γλυτώσουν πολλά άτομα από περιττές εξετάσεις και βιοψίες.

Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη υποβάλει αίτηση για κατοχύρωση της πατέντας ενώ έχει δημιουργήσει και μια εταιρεία, την Oncascan, προκειμένου η τεχνολογία να αποτελέσει κάποια ημέρα ευρέως διαθέσιμο εμπορικό προϊόν.

Ανάλυση λευκών αιμοσφαιρίων

Πρώιμα αποτελέσματα έχουν δείξει πως αυτή η εξέταση αίματος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο αλλά και τις προκαρκινικές αλλοιώσεις σε ασθενείς με μελάνωμα, καρκίνο του παχέος εντέρου και του πνεύμονα με μεγάλη ακρίβεια. Το τεστ θα μπορούσε να βοηθήσει επίσης στη διάγνωση καρκίνων οι οποίοι σήμερα είναι δύσκολο να διαγνωστούν με βάση τις συμβατικές εξετάσεις, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η εξέταση ονομάζεται LGS (Lymphocyte Genome Sensitivity) και αναλύει τα λευκά αιμοσφαίρια. Μετρά τις βλάβες που προκαλούνται στο DNA των λευκών αιμοσφαιρίων όταν αυτά εκτίθενται σε υπεριώδη ακτινοβολία UVA, η οποία είναι γνωστό ότι καταστρέφει το DNA.

Οι ερευνητές λένε πως υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ της βλάβης που υφίστανται τα λευκά αιμοσφαίρια ατόμων με καρκίνο, ατόμων με προκαρκινικές αλλοιώσεις καθώς και υγιών ατόμων.

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Νταϊάνα Αντερσον από τη Σχολή Επιστημών Ζωής του Πανεπιστημίου Μπράντφορντ σημείωσε ότι «τα λευκά αιμοσφαίρια αποτελούν τμήμα του φυσικού μηχανισμού άμυνας του οργανισμού. Γνωρίζουμε ότι υφίστανται στρες όταν μάχονται με τον καρκίνο ή με άλλες νόσους, οπότε αναρωτηθήκαμε αν θα μπορούσαμε να έχουμε κάτι μετρήσιμο σε περίπτωση που τα θέταμε υπό επιπλέον στρες κάτω από ακτινοβολία UVA. Ανακαλύψαμε πως τα άτομα που έχουν καρκίνο διαθέτουν DNA το οποίο καταστρέφεται ευκολότερα από το υπεριώδες φως σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους».

Τα συμπεράσματα αυτά εξήχθησαν μετά από μελέτη δειγμάτων αίματος 208 ατόμων – οι 94 εξ αυτών ήταν υγιείς φοιτητές του πανεπιστημίου αλλά και μέλη του προσωπικού. Τα υπόλοιπα 114 δείγματα συνελέγησαν από άτομα που είχαν παραπεμφθεί σε κλινικές προτού γίνει η οριστική διάγνωσή τους για καρκίνο.

«Τα αποτελέσματα είναι ακόμα πρώιμα και αφορούν μόνο τρεις μορφές καρκίνου. Απαιτείται σίγουρα περαιτέρω μελέτη αλλά τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι εντυπωσιακά», τόνισε η Αντερσον.

Δείτε επίσης