Σπάνιο περιστατικό: Μολύνθηκε με AIDS από το μανικιούρ της ξαδέλφης

Το περιστατικό, που χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά σπάνιο από τους ειδικούς, συνέβη πριν από 11 χρόνια. Μία γυναίκα από τη Βραζιλία, που σήμερα είναι 22 ετών, πιστεύεται ότι μολύνθηκε από τον ιό HIV (AIDS ) από το σετ μανικιούρ της ξαδέλφης της. H ξαδέλφη του νεαρού κοριτσιού δεν είχε ακόμα διαγνωστεί ως φορέας του ιού.

Η 22χρονη γυναίκα έμαθε ότι έχει τον ιό HIV όταν αποφάσισε να γίνει αιμοδότρια.

Όπως γράφουν οι γιατροί της στο περιοδικό AIDS Research and Human Retroviruses, δεν είχε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις ούτε είχε κάνει χρήση ενδοφλέβιων ναρκωτικών. Το μοναδικό ύποπτο πράγμα που είχε κάνει στη ζωή της ήταν να μοιραστεί το σετ μανικιούρ της ξαδέλφης της.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τους ιούς στις δύο γυναίκες και είδαν πως είχαν μία κοινή πηγή. Η πηγή αυτή ήταν μία τρίτη κοπέλα με το οποίο η ξαδέλφη επίσης είχε μοιραστεί το σετ του μανικιούρ.

Προσοχή στα αιχμηρά αντικείμενα

Περιστατικά σαν κι αυτό είναι πολύ σπάνια, αλλά αποτελούν υπενθύμιση πως δεν πρέπει να μοιραζόμαστε με άλλα άτομα αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να έρθουν σε επαφή με το αίμα, εάν πρώτα δεν απολυμανθούν.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλων των ειδών οι βελόνες, ακόμα και του τατουάζ και του βελονισμού, τα ψαλίδια, τα ψαλιδάκια, οι νυχοκόπτες κ.λπ.

Ο ιός HIV δεν μπορεί να μεταδοθεί με καθημερινές συνήθειες, όπως το να πιουν δύο άνθρωποι από το ίδιο ποτήρι, να φάνε με το ίδιο πιρούνι ή με την χειραψία ή την αγκαλιά, καθώς προϋποθέτει απ’ ευθείας επαφή με σωματικά υγρά (όπως το αίμα και το σπέρμα) του φορέα ή να υπάρχουν ανοιχτές πληγές και στους δύο.

Τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ αναφέρουν ότι είναι «αμελητέος» ο κίνδυνος μετάδοσης του AIDS με το δάγκωμα ή το φτύσιμο.

Δείτε επίσης