Οι 30άρηδες που καπνίζουν χασίς έχουν πνεύμονες 80άρηδων

xasis marihouana pneumones 4Η χρήση της κάνναβης (χασίς και μαριχουάνα) μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλες βλάβες στους πνεύμονες, που οι 30άρηδες αποκτούν πνεύμονες 80άρηδων, γράφουν Βρετανοί γιατροί με επικεφαλής τον πνευμονολόγο Ντάμιαν Μακέον, στο επιστημονικό περιοδικό «Thorax».

Το κάπνισμα της κάνναβης μπορεί να προκαλέσει εμφύσημα, μια εξελικτική νόσο των πνευμόνων. Eκατομμύρια κυψελίδες στους πνεύμονες σταδιακά  καταστρέφονται, μαζί με τριχοειδή αιμοφόρα αγγεία. Τα άτομα με εμφύσημα δυσκολεύονται στην αναπνοή λόγω περιορισμού στην εμφύσηση του αέρα προς τα έξω. Πρόκειται για είναι το βασικό χαρακτηριστικό της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ).

Οι γιατροί γράφουν ότι η σοβαρή φθορά στους πνεύμονες των καπνιστών της κάνναβης πιθανώς να οφείλεται στο ότι έχουν την τάση να εισπνέουν βαθιά και επί περισσότερη ώρα το ναρκωτικό, ενώ το καπνίζουν δίχως φίλτρο. Ρόλο παίζει επίσης το γεγονός ότι το χασίς που πωλείται στις μέρες μας είναι πολύ «βαρύ».

Η “κορυφή του παγόβουνου”

Η επισήμανση προέρχεται από γιατρούς μιας αγροτικής περιοχής της Ουαλίας, που περιέγραψαν τα περιστατικά που συνάντησαν στο Νοσοκομείο Ysbyty Gwynedd, του Μπανγκόρ. Πρόκειται για 8 άτομα, ηλικίας 35-48 ετών, που εμφανίστηκαν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών με σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα, το οποίο διαπιστώθηκε ότι οφείλεται σε βαριά χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Κατά την λήψη του ιατρικού ιστορικού, οι ασθενείς είπαν ότι κάπνιζαν πάνω από πέντε «τσιγαριλίκια» την ημέρα, επί 10-20 χρόνια. Ήταν επίσης καπνιστές κοινών τσιγάρων. Οι εξετάσεις έδειξαν πως στους 4 από αυτούς οι πνευμονικές βλάβες ήταν τόσο σοβαρές που χρειάζονταν οξυγονοθεραπεία, ενώ ο πέμπτος χρειαζόταν  μεταμόσχευση πνευμόνων.

«Βλέπουμε νέους ανθρώπους με τους πνεύμονες 80άρηδων έπειτα από μόλις μία δεκαετία καπνίσματος χασίς και τσιγάρων, και αυτό δεν είναι φυσιολογικό», είπε ο Μακέον.

«Τα περιστατικά στο δικό μας νοσοκομείο είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το χασίς σήμερα είναι πολύ πιο ισχυρό απ’ ό,τι κατά το παρελθόν και αυτό που βλέπουμε είναι η εμφάνιση μιας νέας, εξαιρετικά σοβαρής μορφής εμφυσήματος που κάνει τους ασθενείς να παλεύουν για να πάρουν μία ανάσα. Χρειαζόμαστε επειγόντως μεγάλες μελέτες για να καταγράψουμε την ακριβή συχνότητα της νόσου και να λάβουμε τα απαιτούμενα μέτρα».

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, το χασίς είναι το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στον κόσμο, με τους χρήστες στην Ευρώπη να ανέρχονται στο 1,7% στις ηλικίες 15-64 ετών και στις ΗΠΑ στο 2,6% για την ίδια ηλικία.

Δείτε επίσης