Τα αναψυκτικά με ζάχαρη επισπεύδουν την περίοδο στα κορίτσια

tabon 5 5Μια μελέτη σε 5,583 κορίτσια ηλικίας 9 έως 14 ετών συνδέει την κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών την έμμηνο ρύση.

Τα κορίτσια που πίνουν περισσότερα από ένα ποτό με ζάχαρη την ημέρα είναι πιθανό να έχουν περιόδους νωρίτερα, λένε οι επιστήμονες.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Human Reproduction από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, διαπίστωσε ότι τα κορίτσια που κατανάλωναν περισσότερο από 1,5 ζαχαρούχα ποτά την ημέρα είχαν την πρώτη περίοδο τους 2,7 μήνες νωρίτερα από εκείνα που κατανάλωναν δύο ποτά με ζάχαρη την εβδομάδα ή λιγότερα. Η μέση ηλικία έναρξης της περιόδου για τα κορίτσια που κατανάλωναν τα πολλά ζαχαρούχα ποτά ήταν 12,8 ετών.

Η διαφορά μπορεί να φαίνεται μικρή αλλά είναι σημαντική καθώς ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε μεγαλύτερη ηλικία αυξάνεται όταν η περίοδος έχει ξεκινήσει νωρίτερα. Η μείωση κατά ένα έτος της ηλικίας κατά την πρώτη περίοδο εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 5%. Τα ποτά με ζάχαρη συμβάλλουν επίσης στην επιδημία της παχυσαρκίας στα παιδιά.

Να σημειωθεί ότι τα κορίτσια φτάνουν σήμερα στην εφηβεία νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες γενιές. Ωστόσο, δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση σχετικά με την αιτία αυτής της τάσης. Είναι γνωστό πάντως ότι η παχυσαρκία είναι ένας παράγοντας. Οι ειδικοί επίσης λένε ότι η ζάχαρη οδηγεί σε απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου και ινσουλίνης στον οργανισμό – και η πολλή ινσουλίνη οδηγεί σε υψηλότερες συγκεντρώσεις των ορμονών του φύλου, που φυσιολογικά σχετίζονται με την πρώιμη ήβη.

Αθώοι οι χυμοί φρούτων ή τα λάιτ αναψυκτικά

Η επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης Karin Michels, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, είπε: «Η μελέτη μας προσθέτει νέα γνώση στην αυξανόμενη ανησυχία για την ευρεία κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών μεταξύ των παιδιών και των εφήβων στις ΗΠΑ και αλλού. Η κύρια ανησυχία σχετικά με τα σακχαρούχα ποτά αφορά την παιδική παχυσαρκία, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι η ηλικία της πρώτης εμμήνου ρύσεως εμφανίζεται νωρίτερα, ανεξάρτητα από το δείκτη μάζας σώματος, μεταξύ των κοριτσιών με την υψηλότερη κατανάλωση των ποτών που έχουν με ζάχαρη.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τα κορίτσια να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη διατροφή τους μεταξύ των ετών 1996-2001 και συνέλεξαν πληροφορίες σχετικά με το τι έπιναν.

Τα ζαχαρούχα ποτά περιλαμβάνουν ροφήματα όπως η Coca Cola και η Pepsi, αναψυκτικά, φρουτοχυμούς, λεμονάδα, πορτοκαλάδα και παγωμένο τσάι. Η μελέτη δεν διαπίστωσε σύνδεση με τους χυμούς φρούτων ή τα λάιτ αναψυκτικά.

Οι ερευνητές είπαν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία από την κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών.

 

Δείτε επίσης