Φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής άλεσης προλαμβάνουν τις χρόνιες ασθένειες

Σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών από το Harvard Public School of Health, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό BMC Medicine, τα δημητριακά που περιέχουν φυτικές ίνες ανήκουν στο πλαίσιο μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής διότι μειώνουν τον κίνδυνο του πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία.

Έχει ειπωθεί στο παρελθόν ότι τα δημητριακά πρέπει να αποφεύγονται διότι είναι γεμάτα με ζάχαρη και αλάτι.

Όμως τα δημητριακά ολικής άλεσης δεν είναι ίδια με τα επεξεργασμένα δημητριακά. Έχουν φυτικές ίνες που μειώνουν τον κίνδυνο για διάφορες χρόνιες παθήσεις, όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, τα εμφράγματα και η πνευμονοπάθεια.

Οι φυτικές ίνες

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Lu Qi, ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 367.442 άτομα για μια περίοδο 14 ετών.

Οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 34 γραμμάρια δημητριακά ολικής αλέσεως ανά 1.000 θερμίδες ημερησίως ήταν σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο για πρόωρο θάνατο κατά 17% σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 4 γραμμάρια δημητριακά ολικής αλέσεως. 

Να σημειωθεί ότι η σύσταση των ειδικών είναι για κατανάλωση 25 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα στις γυναίκες και 38 γραμμαρίων στους άνδρες.

Επίσης, η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 10 γραμμαρίων φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες από τα δημητριακά ολικής άλεσης την ημέρα οδήγησε σε 19% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από  κάθε αιτία σε σύγκριση με την κατανάλωση 2 γραμμαρίων φυτικών ινών ανά 1.000 θερμίδες ημερησίως. Αυτή η στατιστική συσχέτιση ήταν ανεξάρτητη από την κατάσταση της υγείας, το σωματικό βάρος ή και την άσκηση.

Η μεγάλη κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης συσχετίστηκε επίσης με κατά 48% μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και κατά 11% μείωση του κινδύνου για πνευμονοπάθεια. Τέλος, η αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών σχετίστηκε με κατά 15% μείωση του κινδύνου για καρκίνο.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι αυτό που κάνει ωφέλιμα για την υγεία τα δημητριακά ολικής άλεσης, είναι οι φυτικές ίνες που περιέχουν και οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Επίσης θεωρείται ότι οι φυτικές ίνες οδηγούν τα καρκινογόνα της διατροφής έξω από το σώμα και μπορούν να συμβάλλουν σε ένα χαμηλότερο σωματικό βάρος. Ενώ οι υδατάνθρακες παρέχουν 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, οι φυτικές ίνες παρέχουν κατά μέσο όρο 2 θερμίδες.

Η παρούσα μελέτη είναι η μεγαλύτερη του είδους της.

Δείτε επίσης