Δοθιήνας (καλόγερος) και ψευδάνθρακας

Ο δοθιήνας (καλόγερος) είναι μια τοπική μόλυνση σε ένα ή περισσότερα θυλάκια τριχών και προκαλείται συνήθως από σταφυλόκοκκο. Όταν εμφανίζονται πολλαπλοί δοθιήνες οπουδήποτε στο σώμα η κατάσταση λέγεται δοθιήνωση.

Σε αντίθεση, ο ψευδάνθρακας είναι ομάδα δοθιήνων που σχηματίζουν μια ενιαία περιοχή λοίμωξης κάτω από το δέρμα.

kaloger55le1332891435389Επαφή με άλλα μέρη του σώματος και άλλους ανθρώπους μπορεί να μεταδώσει εύκολα αυτή τη λοίμωξη. Καμιά φορά ένας δοθιήνας μπορεί να υποχωρήσει μετά το πρώτο στάδιο κνησμού και ήπιου πόνου.

 Σημεία και συμπτώματα

  •  Ένας πρησμένος επώδυνος όζος στο δέρμα σας, συνήθως ροζ ή κόκκινος, που τελικά βγάζει πύον.
  •  Μια περιοχή στο δέρμα με οίδημα, ερυθρότητα και πόνο, η οποία εξαπλώνεται.
  •  Πυρετός.
  •  Εξάντληση.

Πιο συχνά μεγαλώνει γρήγορα μέσα σε λίγες ημέρες. Καθώς μαζεύεται πύο μέσα στην αλλοίωση, μεγαλώνει η πίεση και ο πόνος. Κορυφώνεται με ένα λευκό ή κίτρινο κέντρο στον όζο, που μετά σπάει, αδειάζει και επουλώνεται. Μπορεί να εμφανιστεί πάλι αργότερα κοντά στο ίδιο σημείο και να ακολουθήσει τον ίδιο κύκλο.

Οι δοθιήνες είναι συνηθισμένοι και πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν δοθιήνα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Μπορεί να εμφανιστούν οπουδήποτε στο δέρμα, αλλά είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν στο πρόσωπο, στο λαιμό, στις μασχάλες, στους γλουτούς ή στους μηρούς.

Η κακή υγιεινή, τα σφιχτά ρούχα ή τα ρούχα που προκαλούν σύγκαμα και παθήσεις όπως η ακμή, η δερματίτιδα, ο διαβήτης και η αναιμία μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο της μόλυνσης.

Φωτογραφίες

Οι ψευδάνθρακες εμφανίζονται συνήθως στο επάνω μέρος της πλάτης και στον τράχηλο. Είναι λιγότερο συνηθισμένοι από τους δοθιήνες.

Οι άνδρες είναι πιο επιρρεπείς στους ψευδάνθρακες από τις γυναίκες. Οι ψευδάνθρακες αναπτύσσονται αργά και μπορεί να μη φτάσουν από μόνοι τους να παροχετευτούν στην επιφάνεια του δέρματος.

Διάγνωση

Ένας δοθιήνας ή ψευδάνθρακας αναγνωρίζεται συνήθως με οπτική εξέταση της προσβεβλημένης περιοχής. Μπορεί να είναι αναγκαία μια καλλιέργεια του πύου, για να καθοριστεί το συγκεκριμένο βακτήριο που προκαλεί τη μόλυνση. Μπορεί να χρειάζονται και άλλες αναλύσεις αίματος και ούρων, αν ο γιατρός σας υποψιάζεται υποκείμενη νόσο.

Πόσο σοβαροί είναι οι δοθιήνες και οι ψευδάνθρακες; Ένας δοθιήνας θα σπάσει συνήθως σε 2 εβδομάδες. Οποιοσδήποτε δοθιήνας ή ψευδάνθρακας επιμένει, μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση στο αίμα. Η εσωτερική προσβολή από σταφυλόκοκκο που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή συχνά αρχίζει ως δερματική λοίμωξη.

Ένας δοθιήνας επάνω ή κοντά στη μύτη, στα μάγουλα, στο μέτωπο ή στη σπονδυλική στήλη σας μπορεί να μεταδοθεί γρήγορα και να γίνει απόστημα εγκεφάλου ή σπονδυλικής στήλης. Η έγκαιρη ιατρική αντιμετώπιση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτών των σοβαρών επιπλοκών.

Ένας δοθιήνας ή ψευδάνθρακας μπορεί να προκαλέσει μόνιμη ουλή. Η συχνή εμφάνιση δοθιήνων μπορεί να είναι ένδειξη υποκείμενης νόσου που χρειάζεται ιατρική εξέταση.

Θεραπεία

Για να αποφύγετε την εξάπλωση της μόλυνσης και για να ελαχιστοποιηθεί η ενόχληση, ακολουθήστε αυτά τα μέτρα φροντίδας του εαυτού σας:

  •  Κάθε λίγες ώρες βάλτε ένα ύφασμα μουσκεμένο σε ζεστό αλατόνερο για περίπου 30 λεπτά. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να σπάσει ο δοθιήνας και να αδειάσει πολύ γρηγορότερα. Για να ετοιμάσετε το
  • Πλένετε με προσοχή το δοθιήνα δύο φορές την ημέρα με αντιβακτηριακό σαπούνι. Καλύψτε τον με επίδεσμο, για να εμποδίσετε την εξάπλωση της μόλυνσης.
  • Βάλτε μια αντιβιοτική αλοιφή του εμπορίου.
  • Ποτέ μην πιέζετε ή τρυπάτε ένα δοθιήνα, γιατί μπορεί να εξαπλωθεί η μόλυνση.
  • Πλένετε πετσέτες, κομπρέσες και ρούχα που έχουν έρθει σε επαφή με μολυσμένα σημεία.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας αν η λοίμωξη βρίσκεται στη σπονδυλική σας στήλη ή στο πρόσωπο σας, αν χειροτερεύει γρήγορα ή προκαλεί έντονο πόνο, αν δεν υποχωρήσει σε 2 εβδομάδες ή αν συνοδεύεται από πυρετό ή κοκκινωπές γραμμές ακτινωτά από το δοθιήνα.

Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να είναι απαραίτητη η λήψη αντιβιοτικών ή η χειρουργική παροχέτευση, για να υποχωρήσει η μόλυνση.

Δείτε επίσης