Ποια αντικείμενα έχουν περισσότερα μικρόβια από την τουαλέτα

Σύμφωνα με τις μετρήσεις των ειδικών, πολλά αντικείμενα που αγγίζουμε καθημερινά φιλοξενούν αποικίες μικροβίων που ξεπερνούν αυτές της τουαλέτας.

Για παράδειγμα, η βρύση της κουζίνας συγκεντρώνει 40 φορές περισσότερα βακτήρια από εκείνα της τουαλέτας ενώ η οδοντόβουρτσα ενδεχομένως να έχει πολλά από τα κατάλοιπα της λεκάνης.

Επιπλέον, ο κατάλογος ενός εστιατορίου μπορεί να φιλοξενεί 100 φορές περισσότερα βακτήρια από την τουαλέτα.

Το σουπερμάρκετ

Η βρετανίδα ειδικός σε θέματα υγιεινής Λίσα Ακερλι, από το Πανεπιστήμιο του Σάλφορντ, λέει ότι το 50% των ανθρώπων δεν πλένουν τα χέρια τους κι αυτό έχει συνέπειες. Για παράδειγμα, μια βόλτα στο σουπερμάρκετ μπορεί να είναι πηγή μετάδοσης βακτηρίων, αναφέρει η Ακερλι.

Το 70% των κοτόπουλων που βρίσκονται στα σουπερμάρκετ είναι μολυσμένα με το  καμπυλοβακτήριο, που αποτελεί την κύρια αιτία τροφικής δηλητηρίασης και πολλές φορές μεταφέρεται σε άλλες συσκευασίες προϊόντων που βρίσκονται στα ράφια. Πιάνοντας τα συγκεκριμένα προϊόντα, τα βακτήρια αυτά καταλήγουν στα χέρια μας. Μπορούν ακόμη να μεταφερθούν στις λαβές των καροτσιών του σουπερμάρκετ ή στις σακούλες.

Έτσι είναι σημαντικό να απολυμαίνονται οι επιφάνειες στις οποίες τοποθετείται το κοτόπουλο και τα ωμά φρούτα και λαχανικά πριν από το μαγείρεμα μέσα στο σπίτι μας.

Το καζανάκι

Μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης έδειξε πως όταν τραβάμε το καζανάκι της τουαλέτας σταγονίδια νερού μπορεί να πεταχτούν ακόμα και 6 μέτρα μακριά.

Σ’ αυτή την περίπτωση, η οδοντόβουρτσα που έχουμε στο μπάνιο μας μπορεί να μαζέψει βακτήρια της τουαλέτας. Πρέπει λοιπόν να κλείνουμε το καπάκι της λεκάνης πριν τραβήξουμε το καζανάκι.

Η τσάντα

Η τσάντα, το αγαπημένο αξεσουάρ των γυναικών φιλοξενεί πολλά καθημερινά αντικείμενα όπως είναι το κινητό, το πορτοφόλι, τα κλειδιά και διάφορα είδη μακιγιάζ.

Ο αριθμός των βακτηρίων που εντοπίζεται στο εσωτερικό μιας τσάντας είναι τριπλάσιος από εκείνον που εντοπίζεται στο κάθισμα της τουαλέτας. Οι τσάντες που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση μπορεί να έχουν 10πλάσιο αριθμό βακτηρίων στο εσωτερικό τους. Το πιο βρώμικο σημείο τους είναι οι λαβές και το κραγιόν.

Τα χαρτονομίσματα

Τα χαρτονομίσματα επίσης έχουν πολλά βακτήρια καθώς αλλάζουν χέρια πολλές φορές. Το πλαστικό χρήμα δεν λύνει το πρόβλημα διότι τα ΑΤΜ έχουν επίσης μικρόβια.

Κάθε ανάληψη έχει ως αποτέλεσμα να μεταφέρονται βακτήρια στην κάρτα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι με κάθε συναλλαγή που πραγματοποιούμε σε αυτόματο μηχάνημα ανάληψης τα δάχτυλά μας δέχονται 5.000 βακτήρια.

Πολλά βακτήρια υπάρχουν και στα κουμπιά του ασανσέρ. Μελέτη του Πανεπιστημίου του Τορόντο είχε δείξει ότι σ’ αυτά τα σημεία υπάρχουν 40 φορές περισσότερα μικρόβια από το κάθισμα της τουαλέτας.

Δείτε επίσης