Βλεφαρίτιδα και βλέφαρο που τρεμοπαίζει

vlefaritida5Η βλεφαρίτιδα είναι μία φλεγμονή των άκρων των βλεφάρων, που οφείλεται σε βακτηριακή μόλυνση.

Όταν οι αδένες κοντά στις βλεφαρίδες παράγουν υπερβολικό σμήγμα, δημιουργείται ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μόλυνση, που δημιουργεί τσίμπλες, είναι ενοχλητική και αντιαισθητική, αλλά σπάνια αποτελεί απειλή για την όραση.

Μπορεί να παρατηρήσετε δυσκολία στο άνοιγμα των ματιών σας το πρωί, γιατί οι κολλώδεις εκκρίσεις τα έχουν σφραγίσει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορούν να δημιουργηθούν μικρά έλκη στις άκρες των βλεφάρων και μπορεί να σημαδευτεί ο κερατοειδής. Τα άτομα που πάσχουν από βλεφαρίτιδα βγάζουν συχνά κριθαράκι και χαλάζιο.

Σημεία και συμπτώματα

  • Κόκκινες βλεφαρίδες που κολλάνε και σχηματίζουν τσίμπλες.
  • Πρησμένες βλεφαρίδες με κνησμό και κάψιμο.
  • Ερυθρότητα των ματιών (επιπεφυκίτιδα).
  • Μία αίσθηση γδαρσίματος, όταν ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας.
  • Απώλεια βλεφαρίδων.

Θεραπεία

Ο προσεκτικός καθαρισμός των βλεφαρίδων σας είναι σημαντικός για τη θεραπεία της βλεφαρίτιδας.

Το πρωί βρέξτε ένα καθαρό πανί χωρίς ίνες με ζεστό νερό, στύψτε το και τοποθετήστε το πάνω από τα μάτια σας σαν κομπρέσα. Αυτό θα μαλακώσει τις φολίδες της τσίμπλας. Στη συνέχεια τρίψτε απαλά τις βλεφαρίδες και τα βλέφαρα σας με μία μπατονέτα βουτηγμένη σε αραιωμένο σαμπουάν για μωρά. Αυτό θα σας βοηθήσει να απομακρύνετε τις τσίμπλες.

Αν δεν μπορείτε μόνοι σας να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει – εκτός από εντριβές για το βλέφαρο – μία αλοιφή ή σταγόνες που περιέχουν αντιβίωση και κορτικοστεροειδή φάρμακα, για να καθαρίσουν τη μόλυνση και να μειώσουν το οίδημα.

Αν η τοπική θεραπεία δεν είναι επιτυχής, μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθούν στοματικά αντιβιοτικά.

Βλέφαρο που τρεμοπαίζει

Κάποιες φορές μπορεί το βλέφαρο σας να τρεμοπαίζει. Αυτό το ακούσιο τρέμουλο διαρκεί συνήθως λίγα δευτερόλεπτα, αλλά μπορεί να συμβαίνει συχνά, να είναι εκνευριστικό και να σας κάνει να αναρωτιέστε αν έχετε κάποιο πρόβλημα στα μάτια σας.

Το τρέμουλο αυτό είναι σχεδόν πάντα ακίνδυνο. Μοιάζει με τη συνηθισμένη εμπειρία του περιστασιακού σπασμού των μυών στο χέρι, στον πήχη, στο μηρό ή στο πόδι. Αυτό το τρεμόπαιγμα των μυών διαρκεί μόνο λίγα δευτερόλεπτα και μπορεί να συμβαίνει συχνά.

Κανείς δε γνωρίζει ακριβώς την αιτία που το προκαλεί, αν και συχνά συνδέεται με την κόπωση και το άγχος. Πολύ σπάνια το τρεμόπαιγμα του βλεφάρου μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας μυϊκής ή νευρικής πάθησης, αλλά τα συμπτώματα αυτών των ασθενειών συνήθως ξεχωρίζουν από το απλό τρεμόπαιγμα.

Μπορεί να μειώσετε το τρεμόπαιγμα τρίβοντας απαλά το συγκεκριμένο βλέφαρο.

Δείτε επίσης