‘Οχι μόνο ο διαβήτης, αλλά και ο προδιαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για άνοια

Είναι γνωστό ότι ο διαβήτης αποτελεί παράγοντα κινδύνου για άνοια.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ουϊσκώνσιν, στο περιοδικό JAMA Neurology δείχνει ότι ακόμα και τα οριακά αυξημένα επίπεδα σακχάρου, ο προδιαβήτης, μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο για την νόσο Αλτσχάιμερ.

Doctor making blood sugar test.Το 30% των ενηλίκων ανδρών και γυναικών έχουν προδιαβήτη, δηλαδή επίπεδα σακχάρου υψηλότερα από το φυσιολογικό αλλά όχι αρκετά υψηλά για να θεωρηθεί ότι έχουν διαβήτη. Τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρου (γλυκόζης) το πρωί πριν φάμε είναι 70-100 mg/dl. Όταν το σάκχαρο είναι 101-125 mg/dl, σημαίνει προδιαβήτης,

Κάθε δεκαετία, το “ζάχαρο” αυξάνεται κατά 5% και έτσι ο προδιαβήτης εξελίσσεται σε  διαβήτη στο 70% των περιπτώσεων.

Μελέτη

Η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι μεσήλικες με προδιαβήτη απέδιδαν χειρότερα σε τεστ μνήμης απ’ ό,τι συνομήλικοί τους με φυσιολογικό σάκχαρο. Οι 150 εθελοντές της μελέτης είχαν ηλικία 55-65 ετών και δεν έπασχαν από προβλήματα μνήμης.

Οι ερευνητές μέτρησαν την αντίσταση στην ινσουλίνη και τους υπέβαλλαν σε τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (PET) εγκεφάλου.

Περισσότερα από τα δύο τρίτα των εθελοντών είχαν οικογενειακό ιστορικό νόσου Αλτσχάιμερ, το 40% έφεραν ένα γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου και το 5% έπασχαν από τύπου 2 διαβήτη.

Όπως γράφουν οι ερευνητές, η αντίσταση στην ινσουλίνη σχετίζεται με φτωχότερη επεξεργασία της γλυκόζης στον εγκέφαλο, ενώ οι χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης σχετίζονται με χαμηλότερο μεταβολισμό της γλυκόζης στο αριστερό μέσο κροταφικό λοβό του εγκεφάλου.

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι «η αντίσταση στην ινσουλίνη αυξάνει τον κίνδυνο της νόσου Αλτσχάιμερ επηρεάζοντας αρνητικά τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί ο εγκέφαλος το σάκχαρο το οποίο είναι το βασικό του καύσιμο, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Μπάρμπρα Μπέντλιν, καθηγήτρια Ιατρικής.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι μονόδρομος, πρόσθεσε. Εξήγησε πως είναι καλά τεκμηριωμένο ότι με την υγιεινή διατροφή, την άσκηση και το αδυνάτισμα) ο προδιαβήτης μπορεί να αντιστραφεί και να μην εξελιχθεί σε διαβήτη.

Δείτε επίσης