Εντερική απόφραξη (ειλεός)

Ο ειλεός είναι η μερική ή ολοκληρωτική απόφραξη που συμβαίνει στο λεπτό ή στο παχύ έντερο. Εμποδίζει την ολοκλήρωση της πορείας των περιεχομένων του εντέρου.

Αν έχετε απόφραξη στο λεπτό έντερο, μπορεί να αισθάνεστε πόνο σαν κράμπα στη μέση της κοιλιάς σας και να έχετε κρίσεις εμέτου.

Η αδυναμία να ενεργηθείτε συμβαίνει ανεξάρτητα από το πόσο ψηλά βρίσκεται η απόφραξη. Αν το έντερο σας έχει φράξει ολοκληρωτικά, τότε δε θα μπορείτε να βγάλετε αέρια.

Η μερική απόφραξη (ατελής ειλεός) μπορεί να διεγείρει το έντερο σας σε συσπάσεις και να εκκρίνει περισσότερα υγρά από όσα μπορούν να απορροφηθούν, κάτι που μπορεί να προκαλέσει διάρροια.

eileos 5Σημεία και συμπτώματα

  • Διόγκωση της κοιλιάς.
  • Κωλικοειδής πόνος ή κράμπες, συνήθως στην κεντρική κοιλιακή χώρα.
  • Έμετος.
  • Αδυναμία αποβολής κοπράνων ή αερίων από το έντερο.

Ένα δραματικό χαρακτηριστικό της εντερικής απόφραξης είναι η διόγκωση της κοιλιάς. Η κοιλιά θα προβάλλει ολοένα και περισσότερο, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται. Το πρήξιμο προκαλείται από αέρια και υγρά του εντέρου που βρίσκονται παγιδευμένα στο αποφραγμένο μέρος του εντέρου.

Πολλά αίτια μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη. Το πιο συνηθισμένο αίτιο στο λεπτό έντερο είναι μία ουλή (παθολογική πρόσφυση) από προηγούμενη επέμβαση. Μία κήλη και ένα οζώδες ή στριμμένο έντερο (συστροφή) είναι επίσης συνήθη αίτια απόφραξης του λεπτού

εντέρου. Στο παχύ έντερο μπορεί να προκαλέσει απόφραξη ένας όγκος. Αυτές ονομάζονται μηχανικές αποφράξεις, επειδή εμποδίζουν φυσικά την κίνηση των περιεχομένων στο έντερο.

Μερικές φορές το πρήξιμο (διάταση) της κοιλιάς και η ανικανότητα να πάτε στην τουαλέτα δεν προκαλούνται από φυσική απόφραξη αλλά από αδυναμία του εντέρου να μεταφέρει τα κόπρανα κατά μήκος της πεπτικής οδού. Αυτό ονομάζεται παραλυτικός ειλεός (εντερική απόφραξη) και συμβαίνει μερικές φορές μετά από ένα κοιλιακό τραυματισμό ή εγχείρηση. Άλλα αίτια είναι η παγκρεατίτιδα, η περιτονίτιδα, η διακοπή της παροχής αίματος στην κοιλιά και οι μεταβολικές διαταραχές, όπως χαμηλά επίπεδα καλίου στο αίμα. Οι ναρκωτικές ουσίες, όπως η μορφίνη, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε παραλυτικό ειλεό.

Διάγνωση

Αν ο γιατρός σας πιστεύει ότι τα σημεία και τα συμπτώματα υποδεικνύουν εντερική απόφραξη, μπορεί να εκτελέσει διάφορες εξετάσεις, που πιθανότατα θα είναι ακτινογραφία της κοιλιάς, σιγμοειδοσκόπηση, κολονοσκόπηση ή ακτινογραφία με βάριο.

Πόσο σοβαρός είναι ο ειλεός; Αν η απόφραξη σταματήσει την παροχή αίματος στο έντερο, ο ιστός μπορεί να ξεκινήσει να νεκρώνεται. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα γάγγραινας ή διάτρησης του εντέρου. Και τα δύο μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τη ζωή.

Θεραπεία

Ο γιατρός μπορεί να ξεκινήσει τη θεραπεία εισάγοντας ένα μικρό σωλήνα μέσα από τη μύτη στο στομάχι σας ή στο λεπτό έντερο. Γίνεται αναρρόφηση, για να αφαιρεθεί όλο το περιεχόμενο και ο αέρας του εντέρου μέσα από τον σωλήνα (ρινογαστρικός σωλήνας παροχέτευσης). Αυτό συνήθως ανακουφίζει από τη διάταση της κοιλιάς. Τα χαμένα υγρά αναπληρώνονται με ενδοφλέβια διατροφή.

Μερικές φορές το αίτιο της απόφραξης λύνεται από μόνο του, αφού υποχωρήσει το πρήξιμο. Αν η απόφραξη δε λυθεί, μπορεί να είναι απαραίτητη η εγχείρηση, για να διορθωθεί η απόφραξη, όπως είναι η αφαίρεση ιστού ουλής ή η αποκατάσταση της συστροφής τμήματος του εντέρου. Μπορεί τότε να αναγνωριστεί η υποκείμενη αιτία.

Δείτε επίσης για τον ειλεό εδώ.

Δείτε επίσης