Γαγγλιακή κύστη

Η γαγγλιακή κύστη είναι ένα εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα, συνήθως στο εσωτερικό μέρος του καρπού. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να συμβεί στο πάνω μέρος του πέλματος, στο έξω μέρος του καρπού ή στα δάχτυλα.

Οι γαγγλιακές κύστεις σχηματίζονται από τη συσσώρευση μίας ουσίας που μοιάζει με ζελέ από την άρθρωση ή από το έλυτρο του τένοντα. Έχουν συνήθως ελαστική αίσθηση και ποικίλλουν σε μέγεθος.

Σημεία και συμπτώματα

  • Ένα γενικά ανώδυνο εξόγκωμα στον καρπό, συνήθως κοντά σε μία άρθρωση.
  • Πιθανός πόνος, ιδιαίτερα όταν εκτείνεται ή λυγίζει ο καρπός.

Διάγνωση

Ο γιατρός θα ψηλαφίσει το εξόγκωμα και μπορεί να ζητήσει ακτινογραφίες, για να αποκλείσει άλλα προβλήματα. Το υπερηχογράφημα μπορεί να βοηθήσει στην επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Πόσο σοβαρή είναι η γαγγλιακή κύστη; Η γαγγλιακή κύστη είναι ουσιαστικά ακίνδυνη. Ωστόσο, το εξόγκωμα στον καρπό ή στο πέλμα πρέπει πάντα να εξετάζετε από γιατρό, για να ελέγξει για πιο σοβαρές αιτίες.

Θεραπεία

Αν η κύστη γαγγλίου είναι επώδυνη, ο γιατρός μπορεί να πάρει μέτρα, για να μετριαστεί η ενόχληση. Στις περισσότερες περιπτώσεις το εξόγκωμα δεν εμποδίζει τις καθημερινές δραστηριότητες και δεν απαιτεί θεραπεία. Μερικές φορές ο γιατρός μπορεί να κάνει μία ένεση με κορτικοστεροειδές φάρμακο στη γαγγλιακή κύστη ή να κάνει παρακέντηση με βελόνα. Συχνά όμως επανεμφανίζεται μετά την παρακέντηση.

Εγχείρηση. Αν η γαγγλιακή κύστη είναι επώδυνη και δεν ανταποκρίνεται στην παρακέντηση, μπορεί να αφαιρεθεί χειρουργικά.

Δείτε επίσης