Η σόγια προστατεύει από την οστεοπόρωση μετά την εμμηνόπαυση

Μια διατροφή που είναι πλούσια σε σόγια, όπως η ασιατική κουζίνα, προστατεύει τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση από την απώλεια οστικής μάζας, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Hull , στο Γιορκ, και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της βρετανικής Εταιρείας Ενδοκρινολογίας.

sogia osteoporosh55Το όφελος της σόγιας στα οστά θεωρείται ότι προέρχεται από τις ισοφλαβόνες που περιέχει. Οι ισοφλαβόνες μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων τα οποία προστατεύουν την υγεία των οστών. Τα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες ελαττώνονται σημαντικά μετά την εμμηνόπαυση, με συνέπεια τη μείωση της οστικής μάζας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει οστεοπόρωση.

Η πρωτεΐνη σόγιας αποτελεί την πιο πλούσια πηγή ισοφλαβονών, περίπου 100 mg ανά 100 γραμμάρια πρωτεΐνης σόγιας. Τα βρασμένα φασόλια σόγιας περιέχουν 47 mg ιοφλαβονες ανά μισό φλιτζάνι. Ένα φλιτζάνι γάλα σόγιας παρέχει 30 mg ισοφλαβόνες και ένα φλιτζάνι γιαούρτι σόγιας 21 mg.

Πρωτεΐνη σόγιας

Στη μελέτη συμμετείχαν 200 γυναίκες που βρίσκονταν στα δύο πρώτα χρόνια της εμμηνόπαυση. Οι ερευνητές τις χώρισαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έπαιρνε καθημερινά ένα χάπι 30 γραμμαρίων με πρωτεΐνες σόγιας το οποίο περιείχε 66 mg ισοφλαβόνες. Η δεύτερη ομάδα έπαιρνε ένα χάπι με την ίδια περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες σόγιας αλλά χωρίς να περιέχει ισοφλαβόνες.

Μετά από 6 μήνες, οι γυναίκες που έπαιρναν την πλήρη πρωτεΐνη σόγιας είχαν πιο υγιή οστά. Στο αίμα τους βρέθηκαν χαμηλότερα επίπεδα δυο πρωτεϊνών που ονομάζονται ßCTX και  P1NP των οποίων η παρουσία υποδηλώνει απώλεια της οστικής μάζας. Οι ερευνητές είπαν ότι οι γυναίκες αυτές είχαν επίσης μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια καθώς τα οιστρογονα βοηθούν και στην υγεία της καρδιάς.

“Η μελέτη δείχνει ότι η πρωτεΐνη σόγιας και οι ισοφλαβόνες αποτελούν ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για τη βελτίωση της υγείας των οστών στις γυναίκες που έχουν μπει στη κλιμακτήριο”, ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης και ενδοκρινολόγος Θόζιουκατ Σατσιπάλαν, στο Πανεπιστήμιο Hull.

Και συμπλήρωσε: “H δράση της σόγια φαίνεται ότι μιμείται τα φάρμακα κατά της οστεοπόρωσης. Τα 66 mg των ισοφλαβονών που χρησιμοποιήσαμε στη μελέτη αντιστοιχούν σ’ αυτά που παρέχει η ασιατική κουζίνα η οποία περιέχει αρκετή σόγια. Στη δυτική δίαιτα λαμβάνουμε περίπου 16 mg”.

Οι γυναίκες βρίσκονται σε κίνδυνο ταχύτατης απώλειας οστικής μάζας μετά την εμμηνόπαυση διότι πέφτουν απότομα τα επίπεδα των οιστρογόνων. Στους άνδρες ένα μέρος της τεστοστερόνης μετατρέπεται σε οιστρογόνα και αυτό προστατεύει τα οστά τους. Καθώς όμως η τεστοστερόνη μειώνεται με την πάροδο της ηλικίας, αυξάνεται και σ’ αυτούς ο κίνδυνος οστεοπορωτικών καταγμάτων.

Δείτε επίσης