Αν έχετε υποψία για ισχαιμικό εγκεφαλικό, πάρτε ασπιρίνη

Η λήψη ασπιρίνης αμέσως μετά από ένα παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό μπορεί να είναι σωτήρια διότι περιορίζει σημαντικά τον κίνδυνο για ένα μεγαλύτερο ισχαιμικό εγκεφαλικό αργότερα, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Lancet και έγινε από ερευνητές του του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης, του Πανεπιστημίου Ντούισμπουργκ-Έσεν και του Πανεπιστημίου Λουντ.

Οι επιστήμονες είπαν ότι «έχουν υποτιμηθεί σοβαρά» τα οφέλη της άμεσης αντιμετώπισης του εγκεφαλικού και πρέπει να εκδοθούν σαφέστερες κατευθυντήριες οδηγίες.

Ένα «μίνι» εγκεφαλικό αποκαλείται παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο και εκδηλώνεται όταν υπάρχει παρεμπόδιση της ροής αίματος στον εγκέφαλο από θρόμβο. Τα συμπτώματα είναι αδυναμία, αιφνίδια ζάλη, αστάθεια στην κίνηση, μούδιασμα σε κάποιο πόδι ή στη μία πλευρά του σώματος, προβλήματα ομιλίας και όρασης.

Τα συμπτώματα των μίνι εγκεφαλικών συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε ώρες ή λίγες μέρες. Ωστόσο συχνά ακολουθεί ένα άλλο, μεγαλύτερο εγκεφαλικό το οποίο μπορεί να προκαλέσει μόνιμα συμπτώματα. Οι πιθανότητα αυτή είναι αυξημένη τις επόμενες μέρες μετά το παροδικό εγκεφαλικό παραμένουν υψηλή για αρκετό καιρό. Πιο συγκεκριμένα, η πιθανότητα ενός δεύτερου εγκεφαλικού μέσα σε μια εβδομάδα είναι 10%.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η λήψη ασπιρίνης μπορεί να προστατεύσει μακροπρόθεσμα τους ασθενείς έναντι ενός δεύτερου μεγαλύτερου εγκεφαλικού διότι μειώνει τον κίνδυνο της θρόμβωσης. Ωστόσο η νέα μελέτη έδειξε ότι τα περισσότερα οφέλη της ασπιρίνης υπάρχουν όταν λαμβάνεται τις πρώτες, κρίσιμες ώρες  ή και ημέρες μετά το παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό.

Οι ερευνητές βασίστηκαν σε στοιχεία 12 δημοσιευμένων μελετών που περιέλαβαν 15.778 άτομα και στις οποίες εξετάσθηκε ο ρόλος της ασπιρίνης στην αποτροπή ενός δεύτερου, μεγαλύτερου εγκεφαλικού, καθώς και σε στοιχεία τριών μελετών που περιέλαβαν περίπου 40.000 άτομα και εξέτασαν το ρόλο της ασπιρίνης στη θεραπεία των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η μετα-ανάλυση βρήκε ότι η  λήψη ασπιρίνης μειώνει τον κίνδυνο για ένα μεγαλύτερο ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 60-90% στις πρώτες έξι εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι μειώνει και τον κίνδυνο εμφράγματος. Πάντως, μετά από τις 12 εβδομάδες, οι άνθρωποι που έλαβαν ασπιρίνη δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο από εκείνους που δεν έλαβαν ασπιρίνη.

Το εύρημα υποδηλώνει ότι «τα οφέλη από την άμεση έναρξη της θεραπείας με ασπιρίνη έχουν υποτιμηθεί σοβαρά», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Πήτερ Ρόθουελ, καθηγητής Νευρολογίας και διευθυντής της Μονάδας Έρευνας της Πρόληψης των Εγκεφαλικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Ο ίδιος πρόσθεσε: «Πρέπει να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να λαμβάνει αμέσως ασπιρίνη, εάν νομίζει ότι έχει συμπτώματα που οφείλονται σε μίνι εγκεφαλικό, και μετά να πηγαίνει στον γιατρό».

Πρέπει να τονιστεί ότι η ασπιρίνη βοηθάει στην περίπτωση του ισχαιμικού εγκεφαλικού που έχει αιτία τη δημιουργία ενός θρόμβου. Αν πρόκειται για αιμορραγικό εγκεφαλικό, η λήψη ασπιρίνης μπορεί να κάνει την κατάσταση πολύ χειρότερη γιατί αυξάνει την αιμορραγία. Πάντως στον δυτικό κόσμο, το 85% των εγκεφαλικών είναι ισχαιμικά.

Δείτε επίσης