Εισαγγελέας στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης για τις εφημερίες στο τμήμα αιμοδοσίας

Μετά την έρευνα στο ΑΧΕΠΑ όπου διαπιστώθηκε ότι πάνω από 30 ασθενείς έπρεπε να πληρώσουν για υλικά το τελευταίο 6μηνο προκειμένου να χειρουργηθούν, έρχεται τώρα η περίπτωση του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

ippokrateio thessalonikhsΑπό χθες υπάρχει εισαγγελική εντολή για διενέργεια έρευνας σχετικά με καταγγελίες για κοστοβόρες υπηρεσίες και αλλαγές στις εφημερίες στο τμήμα αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.

Την προκταρκτική εξέταση παρήγγειλε η εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης Φωτεινή Κρεωνίδου, για να διερευνηθεί αν στοιχειοθετούνται τα αδικήματα της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος. Θα καταθέσουν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου, τα οποία θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις σχετικά με τις οδηγίες που έδωσαν για τη στελέχωση και τη λειτουργία του τμήματος αιμοδοσίας.

Οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο κατήγγειλαν ότι υποχρεώνονται να εργάζονται σε συνεχείς βάρδιες που υπερβαίνουν το προβλεπόμενο ωράριο, ενώ γίνονται αιμοληψίες ακόμη και από άλλους συναδέλφους τους χωρίς ανάλογη δικαιοδοσία. Ανέφεραν επίσης ότι αυτό δημιουργεί πρόβλημα στη λειτουργία του νοσοκομείου και μεγαλύτερο οικονομικό κόστος για το τμήμα αιμοληψίας.

Επίσης, οι γιατροί του νοσοκομείου έχουν καταγγείλει πως υπήρξαν τροποποιήσεις στο πρόγραμμα εφημέρευσης του τμήματος αιμοδοσία με τις καταγγελίες να αφορούν μεταξύ άλλων, τα ωράρια λειτουργίας των γιατρών που συχνά οδηγούνται σε σωματική και ψυχική κατάρρευση.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η κατάσταση αυτή έχει επιπτώσεις και «οδηγείται η Υπηρεσία Αιμοδοσίας σε αναγκαστικό κλείσιμο του τμήματος της αιμοπεταλιοαφαίρεσης, το οποίο με τον τρόπο εφημέρευσης που αποφασίσθηκε μπορεί να λειτουργεί μόνο 1 ημέρα τον μήνα, ενώ λειτουργούσε 12-15 ημέρες τον μήνα. Δηλαδή, αφήνεται ακάλυπτο το Παιδοογκολογικό Tμήμα και οι μικροί ασθενείς με λευχαιμίες και κακοήθεις όγκους, καθώς και το Tμήμα των Μεταμοσχεύσεων Hπατος, οι οποίες πραγματοποιούνται μόνο στο Ιπποκράτειο, πάντα όμως με την “αιμοστατική” στήριξη και κάλυψη της Υπηρεσίας Αιμοδοσίας».

Δείτε επίσης