Αγγειακή άνοια: Η άσκηση βελτιώνει τις νοητικές ικανότητες

Η τακτική άσκηση ωφελεί τους πάσχοντες από άνοια αρχικού σταδίου η οποία οφείλεται σε αγγειακά προβλήματα, γράφουν Καναδοί ερευνητές σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology. Σε μελέτη συνέκρινε δύο ομάδες ηλικιωμένων και διαπίστωσε πως όσοι ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα γυμναστικής παρουσίασαν μικρή βελτίωση στις νοητικές ικανότητες, σε σύγκριση με όσους δεν ασκούνταν. Τα οφέλη αυτά έπαψαν να υπάρχουν όταν σταμάτησε η γυμναστική.

anoiaΣτη μελέτη συμμετείχαν 70 άτομα, μέσης ηλικίας 74 ετών, τα οποία έπασχαν από αγγειακή άνοια, η οποία αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη μορφή άνοιας μετά τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Η αγγειακή άνοια αντιπροσωπεύει το 10-20% των κρουσμάτων άνοιας και προκαλείται από τη σταδιακή νέκρωση περιοχών του εγκεφάλου λόγω ανεπαρκούς παροχής αίματος που οφείλεται σε εγκεφαλικά επεισόδια ή σε στένωση των αρτηριών που προμηθεύουν με αίμα τον εγκέφαλο. Τα συμπτώματα είναι απώλεια μνήμης και δυσκολίες σκέψης, επίλυσης προβλημάτων και ικανότητας ομιλίας.

Βελτίωση όσο διαρκούσε το πρόγραμμα άσκησης

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, με τους μισούς να ακολουθούν ένα πρόγραμμα άσκησης 60 λεπτών τρεις φορές την εβδομάδα επί έξι μήνες και τους άλλους μισούς να λαμβάνουν μόνο συστάσεις για υγιεινή διατροφή.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ αξιολόγησης της ικανότητας σκέψης (π.χ. ικανότητα προγραμματισμού, οργάνωσης) και της διεκπεραίωσης των καθημερινών δραστηριοτήτων τόσο πριν την έναρξη της μελέτης όσο και όταν τελείωσε το πρώτο εξάμηνο παρακολούθησης καθώς και άλλους έξι μήνες αργότερα.

Η επικεφαλής της μελέτης Τερέσα Λιου-Άμπροουζ, καθηγήτρια Νοητικής Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας ανέφερε πως όσοι γυμνάζονταν είχαν μετά από έξι μήνες βελτίωση, αν και μικρή, στα νοητικά τεστ παρόμοια με εκείνη που παρατηρείται σε μελέτες δοκιμής φαρμάκων σε ασθενείς με άνοια.

Ωστόσο, έξι μήνες μετά την διακοπή της άσκησης δεν υπήρχε πλέον διαφορά στις νοητικές δεξιότητες μεταξύ των δύο ομάδων.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι είχαν ακολουθήσει το πρόγραμμα γυμναστικής εξακολουθούσαν να έχουν καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και βελτιώσεις στην ταχύτητα βάδισης, δύο σημαντικά οφέλη, δεδομένου ότι η αγγειακή άνοια επιδεινώνεται από την υπέρταση.

Δείτε επίσης