Ο αριθμός των παιδιών σχετίζεται με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο των γονιών

Ο αριθμός των παιδιών που έχει μια γυναίκα αναδύεται ως ένας νέος παράγοντας που αυξάνει τον κίνδυνο για ορισμένες καρδιαγγειακές παθήσεις και σε ορισμένες κοινωνίες φαίνεται πως αφορά και τους δύο γονείς. Αυτό ανέφερε η καθηγήτρια Vera Regitz-Zagrosek, πρόεδρος της επιτροπής κατευθυντήριων γραμμών της “Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας για τη Διαχείριση της Καρδιαγγειακής Νόσου κατά την Εγκυμοσύνη”.

Ο αριθμός των παιδιών που έχει ένα ζευγάρι αποτελεί παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου για τους γονείς, σύμφωνα με μια κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Circulation.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 500.000 άτομα και βρήκαν ότι υπάρχει στατιστική συσχέτιση ανάμεσα στον αριθμό των παιδιών και στον κίνδυνο για έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ο κίνδυνος, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες αυξανόταν αν είχαν δύο ή περισσότερα παιδιά σε σχέση με αυτούς που είχαν μόνο ένα παιδί. Η στατιστική συσχέτιση δεν ήταν γραμμική αλλά είχε μια J μορφή. Ο κίνδυνος ήταν μικρότερος όταν η οικογένεια είχε ένα παιδί -σε σχέση με το αν δεν είχε παιδιά- αλλά αυξανόταν όταν ο αριθμός των παιδιών γινόταν μεγαλύτερος.

“Το εντυπωσιακό με τη μελέτη αυτή ήταν ότι έδειξε πως ο ίδιος κίνδυνος ίσχυε τόσο για άνδρες όσο και για τις γυναίκες”, ανέφερε η Regitz-Zagrosek.

Σε μια ξεχωριστή μελέτη οι Κινέζοι ερευνητές έδειξαν την ίδια σχήματος J στατιστική συσχέτιση μεταξύ του αριθμού των παιδιών και του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν γιατί συμβαίνει αυτό αλλά υποθέτουν ότι με πολλά παιδιά οι γονείς έχουν κοινωνικές πιέσεις και οικονομικές απαιτήσεις κάτι που τους δημιουργεί περισσότερο στρες. Όταν όμως έχουν ένα παιδί είναι καλύτερα από το να μην έχουν κανένα διότι προς το τέλος της ζωής τους έχουν κοινωνική στήριξη.

Πρόωρος τοκετός και πολλαπλές εγκυμοσύνες

Δύο άλλες μελέτες έδειξαν ότι ο πρόωρος τοκετός και οι πολλαπλές εγκυμοσύνης αυξάνουν τον κίνδυνο για καρδιοαγγειακά συμβάντα σε μια γυναίκα.

Η πρώτη μελέτη αφορούσε 70.180 γυναίκες που συμμετείχαν στην Nurses’ Health Study II και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation. Το συμπέρασμα ήταν ότι ο πρόωρος τοκετός (πριν την 37η εβδομάδα της κύησης) αυξάνει κατά 40% τον καρδιαγγειακό κίνδυνο αργότερα στη ζωή.

Η δεύτερη μελέτη έγινε από ερευνητές του McMaster University οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για 34.600 γυναίκες και βρήκαν ότι οι πολλαπλές εγκυμοσύνες αυξάνουν τον κίνδυνο μιας γυναίκας να εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή αργότερα στη ζωή της. Όσα περισσότερα παιδιά είχε αποκτήσει μια γυναίκα, τόσο μεγαλύτερος ήταν ο κίνδυνος να εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή, μια συχνή μορφή καρδιακής αρρυθμίας. Με τέσσερα παιδιά και άνω, ο κίνδυνος αυξανόταν σχεδόν 50%. Η υπόθεση σ’ αυτή την περίπτωση είναι ότι ο κίνδυνος σχετίζεται με την τροποποίηση παραγωγής ορισμένων ορμονών.

Δείτε επίσης