Ακόμα και ένα τσιγάρο την ημέρα αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου

Το κάπνισμα ακόμα και ενός τσιγάρου την ημέρα έχει πολύ υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου από αυτό που πιστευόταν – περίπου το μισό του κινδύνου του καπνίσματος 20 τσιγάρων ημερησίως. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας  ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές συνέπειες για πολλούς καπνιστές και επαγγελματίες υγείας που πιστεύουν ότι το κάπνισμα λίγων τσιγάρων έχει μικρή ή καθόλου βλάβη. Υποστηρίζουν ότι οι καπνιστές πρέπει να σταματήσουν εντελώς το κάπνισμα αντί απλώς να το μειώσουν.

Μεμονωμένες μελέτες έχουν αναφέρει ότι το κάπνισμα από 1 έως 5 τσιγάρα την ημέρα συνδέεται με υψηλότερο από τον αναμενόμενο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Για να το διερευνήσουν αυτό περαιτέρω, μια ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Allan Hackshaw από το UCL Cancer Institute στο University College London ανέλυσε τα αποτελέσματα 141 μελετών και εκτίμησε τους σχετικούς κινδύνους για το κάπνισμα ενός, πέντε ή 20 τσιγάρων την ημέρα.

Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που καπνίζουν ένα τσιγάρο ημερησίως έχουν το 46% του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και το 41% ​​του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με το κάπνισμα 20 τσιγάρων την ημέρα (πολύ υψηλότερο από το αναμενόμενο 5%).

Όσες γυναίκες καπνίζουν ένα τσιγάρο ημερησίως έχουν το 31% του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και το 34% του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο που σχετίζεται με το κάπνισμα 20 τσιγάρων την ημέρα.

“Έχουμε δείξει ότι ένα μεγάλο μέρος του κινδύνου στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου προέρχεται από το κάπνισμα μόνο μερικών τσιγάρων την ημέρα”, είπαν οι συγγραφείς. “Αυτό πιθανότατα αποτελεί έκπληξη για πολλούς ανθρώπους, αλλά υπάρχουν  βιολογικοί μηχανισμοί που βοηθούν να εξηγηθεί ο απροσδόκητα υψηλός κίνδυνος που συνδέεται με ένα χαμηλό επίπεδο καπνίσματος”.

Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς της μελέτης, λέγοντας ότι η εργασία τους είναι η πρώτη που συνδυάζει αποτελέσματα από πολλές μελέτες που καλύπτουν τόσο τη στεφανιαία νόσο όσο και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, καθιστώντας την μια πολύτιμη αναφορά που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των εκστρατειών δημόσιας υγείας και παρέχει ένα ισχυρό κίνητρο διακοπής του καπνίσματος.

Η καρδιαγγειακή νόσος, και όχι ο καρκίνος, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος θνησιμότητας για το κάπνισμα, προκαλώντας περίπου το 48% των πρόωρων θανάτων που συνδέονται με το κάπνισμα.

Οι καπνιστές πρέπει να διακόψουν το κάπνισμα εντελώς, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα βοηθήματα, είπαν οι ερευνητές.

Σε ένα σύντομο άρθρο, ο Kenneth Johnson, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οτάβα, περιέγραψε τις σημαντικές επιπτώσεις των αποτελεσμάτων στη δημόσια υγεία γράφοντας ότι “μόνο η πλήρης διακοπή είναι προστατευτική και πρέπει να τονίζεται από όλα τα μέτρα και τις πολιτικές πρόληψης”.

Το μήνυμα για τους καπνιστές είναι ότι “κάθε έκθεση στον καπνό των τσιγάρων είναι σημαντική”. Το μήνυμα για τις ρυθμιστικές αρχές που ασχολούνται με τα προϊόντα μειωμένου κινδύνου τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά είναι ότι κάθε πρόταση για σοβαρή μείωση της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου από τη χρήση αυτών των προϊόντων είναι “πρώιμη”.

Δείτε επίσης