Η ρεσβερατρόλη ίσως εμποδίζει την εξάπλωση ορισμένων ιών

Το μυστικό για την αναχαίτιση της εξάπλωσης ορισμένων ιών στο ανθρώπινο σώμα ίσως να κρύβεται στο κόκκινο κρασί, τα σταφύλια και τα μούρα, υποστηρίζουν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε το περιοδικό Frontiers in Microbiology.

Ο ιός της δαμαλίτιδας παράγει μια πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη και αναπαράγεται γρήγορα σε ανθρώπινα κύτταρα εκτός εάν υπάρχει ρεσβερατρόλη.

Ο επικεφαλής της μελέτης Shuai Cao αναφέρει ότι η ρεσβερατρόλη, ένα μικρό συστατικό που βρίσκεται στα σταφύλια, το κακάο, τα φιστίκια και τα βατόμουρα, μπορεί σε υψηλές συγκεντρώσεις να εμποδίσει ιούς που προκαλούν μολυσματικές ασθένειες να πολλαπλασιαστούν εντός των ανθρώπινων κυττάρων. “Η μελέτη μας διαπίστωσε ότι οι υψηλές συγκεντρώσεις ρεσβερατρόλης – υψηλότερες από οτιδήποτε μπορείτε να βρείτε στη διατροφή με φυσικό τρόπο – εμποδίζουν κάποιους ιούς να αναπαραχθούν σε ανθρώπινα κύτταρα”.

Η ρεσβερατρόλη μπορεί να συντίθεται εργαστηριακά ή να εξάγεται από τα φρούτα, ανέφεραν οι ερευνητές προσθέτοντας ότι η μελέτη τους θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα για τη χρήση της ρεσβερατρόλης ως συμπληρωματικής θεραπείας απέναντι στους ιούς σε μια περίοδο αυξανόμενης ανησυχίας για την ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά.

Οι επιστήμονες πρόσθεσαν ποικίλες δοσολογίες ρεσβερατρόλης σε καλλιέργειες ανθρώπινων κυττάρων που είχαν μολυνθεί από τον ιό της δαμαλίτιδας, έναν “ξάδερφο” του εξαιρετικά επικίνδυνου ιού της ευλογιάς. Ο ιός της δαμαλίτιδας παρέχει ένα καλό μοντέλο για τον τρόπο λειτουργίας των ιών. Οι κυτταρικές καλλιέργειες με υψηλά επίπεδα ρεσβερατρόλης εμπόδισαν τον ιό να πολλαπλασιαστεί στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης, αναχαιτίζοντας έτσι την εξάπλωση του.

“Για να μπορέσει ένα ιός να μολύνει τον ξενιστή πρέπει πρώτα να μπει στα κύτταρα και να παράγει πολλά αντίγραφα του γονιδιώματός του. Η μελέτη μας δείχνει ότι η ρεσβερατρόλη εμποδίζει τον ιό της δαμαλίτιδας να κάνει αντίγραφα του DNA του”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Υπάρχουν πολλοί ιοί της ευλογιάς που μολύνουν διάφορα ζώα και μοιράζονται παρόμοιους μηχανισμούς για να αναπαράγουν το DNA τους, δήλωσε ο Cao. “Η ρεσβερατρόλη αναστέλλει την αναπαραγωγή σε δύο από αυτούς, τον ιό της δαμαλίτιδας και τον Monkeypox [μια σχετικά σπάνια ασθένεια που εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε πιθήκους στην Αφρική 1958] και μπορεί να είναι σε θέση να αναστέλλει και άλλους ιούς της ευλογιάς”.

Παρά το γεγονός ότι η ευλογιά έχει εξαλειφθεί, αρκετοί ευλογοϊοί εξακολουθούν να έχουν ιατρική σημασία.

Δείτε επίσης