Αυγά: Δεν επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία ή το διαβήτη

Υπάρχουν αντιφατικές διατροφικές συμβουλές γύρω από την κατανάλωση αυγών μέχρι σήμερα.

Ένα αυγό περιέχει περίπου 200 mg χοληστερόλη (ο κρόκος) και αυτό είχε θεωρηθεί ότι επιβαρύνει την αθηροσκλήρωση και τα καρδιαγγειακά.

Πρόσφατες όμως επιδημιολογικές μελέτες δεν έδειξαν ότι τα αυγά κάνουν κακό στην καρδιά. Ωστόσο υπήρξαν μελέτες που τα συνέδεσαν με το διαβήτη τύπου 2. Άλλοι θεωρούν όμως ότι τα αυγά μπορεί να ωφελούν περισσότερο τους διαβητικούς σε σχέση με τους υπόλοιπους ανθρώπους.

Μια νέα μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ βρήκε ότι η κατανάλωση μέχρι 12 αυγών την εβδομάδα για ένα έτος δεν αύξησε τους καρδιαγγειακούς παράγοντες κινδύνου σε άτομα με προ-διαβήτη και διαβήτη τύπου 2. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. Πρόκειται για την επέκταση μιας προηγούμενης τρίμηνης έρευνας.

Η έρευνα διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ και το Νοσοκομείο Royal Prince Alfred, με επικεφαλής τον Nick Fuller.

Στην αρχική δοκιμή, οι συμμετέχοντες επεδίωξαν να διατηρήσουν το βάρος τους καθώς ξεκίνησαν μια δίαιτα με πολλά αυγά (12 αυγά την εβδομάδα) ή χαμηλής περιεκτικότητας σε αυγά (λιγότερο από 2 αυγά την εβδομάδα). Δεν υπήρξε διαφορά στους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου ύστερα από τρεις μήνες.

Οι ίδιοι συμμετέχοντες στη συνέχεια ξεκίνησαν μια δίαιτα απώλειας βάρους για επιπλέον τρεις μήνες, ενώ συνέχισαν την υψηλή ή χαμηλή κατανάλωση αυγών. Για άλλους έξι μήνες – συνολικά έως 12 μήνες – οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από τους ερευνητές και συνέχισαν την υψηλή ή χαμηλή πρόσληψη αυγών.

Σε όλα τα στάδια, οι δύο ομάδες δεν παρουσίασαν δυσμενείς αλλαγές στους δείκτες καρδιαγγειακού κινδύνου και πέτυχαν ισοδύναμη απώλεια βάρους – ανεξάρτητα από το επίπεδο κατανάλωσης αυγών, ανέφεραν οι ερευνητές.

“Παρά τις διαφορετικές συμβουλές σχετικά με τα ασφαλή επίπεδα κατανάλωσης αυγών για άτομα με προ-διαβήτη και διαβήτη τύπου 2, η έρευνά μας δείχνει ότι οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να αποφεύγουν να τρώνε τα αυγά αν αυτό αποτελεί μέρος μιας υγιεινής διατροφής”, είπε ο Fuller.

“Μια υγιεινή διατροφή, όπως προδιαγράφεται στην παρούσα μελέτη, έδωσε έμφαση στην αντικατάσταση κορεσμένων λιπών (όπως το βούτυρο) με μονοακόρεστα λιπαρά (όπως το αβοκάντο και το ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα”, πρόσθεσε.

Η εκτεταμένη μελέτη παρακολούθησε ένα ευρύ φάσμα καρδιαγγειακών παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της χοληστερόλης, του σακχάρου του αίματος, της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και της αρτηριακής πίεσης, χωρίς σημαντική διαφορά στα αποτελέσματα μεταξύ των δύο ομάδων.

“Ενώ τα ίδια τα αυγά έχουν υψηλή διατροφική χοληστερόλη – και τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα της “κακής” LDL χοληστερόλης, αυτή η μελέτη υποστηρίζει την υπάρχουσα έρευνα που δείχνει ότι η κατανάλωση αυγών έχει μικρή επίδραση τα επίπεδα χοληστερόλης”, εξήγησε ο Fuller.

Ο Fuller είπε ότι τα ευρήματα της μελέτης ήταν σημαντικά εξαιτίας του πιθανού οφέλους για την υγεία στα άτομα με προ-διαβήτη και διαβήτη τύπου 2, καθώς και για τον γενικό πληθυσμό.

“Τα αυγά αποτελούν πηγή πρωτεϊνών και μικροθρεπτικών συστατικών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια σειρά από παράγοντες υγείας και διατροφής, όπως τη ρύθμιση της πρόσληψης λίπους και υδατανθράκων, την υγεία των ματιών και της καρδιάς, τα υγιή αιμοφόρα αγγεία και τις υγιείς εγκυμοσύνες”.

Οι διαφορετικές δίαιτες αυγών φαίνεται ότι δεν έχουν καμία επίδραση στο βάρος, δήλωσε ο Fuller. “Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι τόσο με μια δίαιτα πολλών αυγών όσο και λίγων έχασαν ισοδύναμο βάρος – και συνέχισαν να χάνουν βάρος μετά την ολοκλήρωση των τριών μηνών που είχε προγραμματιστεί η απώλεια βάρους”.  Και οι δύο ομάδες έχασαν ακριβώς τα ίδια κιλά, κατά μέσο όρο 3,1 κιλά.

Δείτε επίσης