Ποιος είναι πιο ελκυστικός; Ποια είναι πιο γοητευτική; Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, την πρώτη του είδους της διεθνώς, οι άνδρες συμφωνούν πολύ περισσότερο μεταξύ τους στην απάντηση αυτού του ερωτήματος από ό,τι οι γυναίκες.
Η έρευνα, που μελέτησε τις αντιδράσεις 4.000 ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 έως 70 ετών, έγινε από τον ψυχολόγο Ντάστιν Γουντ του αμερικανικού πανεπιστημίου Γουέικ Φόρεστ και την Κλόντια Μπρέμποου του Κολλεγίου Κουίνς και δημοσιεύτηκε στο “Journal of Personality and Social Psychology” (Περιοδικό Προσωπικότητας και Κοινωνικής Ψυχολογίας).
Σύμφωνα με την έρευνα, οι άνδρες συναινούν πολύ περισσότερο για το ποια γυναίκα βρίσκουν πολύ ή καθόλου ελκυστική, σε σχέση με τις γυναίκες που εμφανίζουν πολύ περισσότερες διαφωνίες μεταξύ τους για το ποιος άνδρας είναι ελκυστικός.
Οι ερευνητές έδειξαν στους συμμετέχοντες εθελοντές φωτογραφίες ανδρών και γυναικών και τους ζήτησαν να τις βαθμολογήσουν, από άποψη ελκυστικότητας, με βάση μια κλίμακα από το μηδέν (“καθόλου”) ως το δέκα (“πολύ”).
Προηγουμένως οι συμμετέχοντες αξιολόγησαν τα πρόσωπα των φωτογραφιών με βάση ορισμένα επιμέρους χαρακτηριστικά, όπως η αυτοπεποίθηση, η ευαισθησία, το στιλ, οι σωματικές καμπύλες και οι μυς, τα αρρενωπά/θηλυκά στοιχεία, η περιποιημένη εμφάνιση, η κομψότητα κ.α., ώστε οι ερευνητές να μπορούν να καταλάβουν ποια κοινά χαρακτηριστικά είναι αυτά που αρέσουν περισσότερο στους άνδρες και τις γυναίκες αντίστοιχα, όσον αφορά στο άλλο φύλο,.
Οι κρίσεις των ανδρών για τις γυναίκες – που ήσαν πιο ομόφωνες- βασίστηκαν πρωτίστως στα φυσικά/σωματικά χαρακτηριστικά τους, με ιδιαίτερη προτίμηση σε γυναίκες λεπτές που αποπνέουν γοητεία και αυτοπεποίθηση. Από την άλλη, οι γυναίκες ως ομάδα έδειξαν σχετική προτίμηση σε λεπτούς και μυώδεις άνδρες, αλλά εμφάνισαν σημαντικές διαφωνίες για το πόσο ελκυστικοί ήσαν οι άνδρες στις φωτογραφίες που τους έδειξαν. Αρκετές γυναίκες βαθμολόγησαν πολύ ψηλά άνδρες, τους οποίους άλλες γυναίκες βαθμολόγησαν πολύ χαμηλά, ένα φαινόμενο έλλειψης συναίνεσης που στους άνδρες γενικά δεν εμφανίστηκε,όσον αφορά στις κρίσεις τους για το άλλο φύλο.
Η διαπίστωση αυτή, κατά τους ερευνητές, μεταξύ άλλων, σημαίνει ότι οι άνδρες “κυνηγούν” λίγο-πολύ τις ίδιες γυναίκες, άρα έχουν αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ τους, ενώ αντίθετα οι γυναίκες έχουν λιγότερο ανταγωνισμό να αντιμετωπίσουν, αφού οι προτιμήσεις τους για τους άνδρες έχουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία. Ερμηνεύει επίσης το γεγονός ότι οι γυναίκες παραδοσιακά αισθάνονται μεγαλύτερη πίεση, σε σχέση με τους άνδρες, προκειμένου να διαμορφώσουν έτσι την σωματική εικόνα τους, ώστε να είναι αρεστές στους άνδρες.