Νέες ενδείξεις έρχονται να προστεθούν στη θεωρία ότι η μοναξιά καθιστά τον καρκίνο περισσότερο πιθανό και θανατηφόρο.
Η έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Proceedings of the National Academy of Science’ δείχνει ότι η κοινωνική απομόνωση αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου επιθετικής μορφής. Τα ποντίκια που κρατήθηκαν σε απομόνωση εμφάνισαν περισσότερους όγκους-και περισσότερο επιθετικούς-σε σχέση με ποντίκια που ζούσαν σε ομάδες.
Οι ερευνητές το απέδωσαν στο στρες και δηλώνουν ότι το ίδιο μπορεί ενδεχομένως να ισχύει και στους ανθρώπους.
Ειδικοί δήλωσαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν ισχύει η ίδια σχέση και στους ανθρώπους.
Ο επικεφαλής της έρευνας, Gretchen Hermes, του Πανεπιστημίου Yale, δήλωσε ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον όσον αφορά τη σχέση μεταξύ περιβάλλοντος, συναισθημάτων και νόσου. Πρόσθεσε ότι η έρευνα προσφέρει στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο εισέρχεται στον οργανισμό ο κοινωνικός περίγυρος.
Οι γιατροί ήδη γνωρίζουν ότι οι ασθενείς με καρκίνο που εμφανίζουν κατάθλιψη έχουν την τάση να εμφανίζουν χειρότερη εικόνα όσον αφορά την επιβίωση. Προηγούμενες έρευνες έχουν υποδείξει ότι η στήριξη από το περιβάλλον του ασθενούς μπορεί να βελτιώσει το αποτέλεσμα στους ασθενείς με καρκίνο του μαστού.
Στην τελευταία έρευνα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η μοναξιά και το στρες αύξαναν τον κίνδυνο καρκίνου στο μαστό στα ποντίκια που φυσιολογικά είναι κοινωνικά.
Οι απομονωμένοι ποντικοί εμφάνισαν 84 φορές παραπάνω την ποσότητα όγκων σε σχέση με αυτούς που ζούσαν σε ομάδες, ενώ οι όγκοι ήταν περισσότερο επιθετικοί. Τα απομονωμένα ποντίκια είχαν επίσης υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης του στρες κορτικοστερόνης και χρειάστηκαν περισσότερο χρόνο να ανακάμψουν από μια στρεσογόνο κατάσταση σε σχέση με τα άλλα ποντίκια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μελλοντικά η έρευνά τους θα βοηθήσει τους ασθενείς με καρκίνο.
Η ερευνήτρια Martha McClintock, Ψυχολόγος στο πανεπιστήμιο του Σικάγο, δήλωσε πως χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία αυτά οι ειδικοί για να εντοπίσουν πιθανούς στόχους παρέμβασης ώστε να μειωθεί ο καρκίνος. Ο Ed Yong, Του Ιδρύματος για την Έρευνα στον Καρκίνο δήλωσε ότι η παρούσα μελέτη πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια και πως γενικά η έρευνα στους ανθρώπους δεν υποδεικνύει ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του στρες και του καρκίνου του μαστού.
Όμως, δήλωσε, είναι πιθανό οι στρεσογόνες καταστάσεις να επηρεάζουν έμμεσα τον κίνδυνο καρκίνου οδηγώντας πιθανόν τους ανθρώπους να υιοθετούν ανθυγιεινές συμπεριφορές που αυξάνουν τον κίνδυνο, όπως μεγάλη κατανάλωση φαγητού, ποτού, καθώς και κάπνισμα.