Ερευνητές από το Πανεπιστημίου Yale, βρήκαν ότι ένα γονίδιο που αποκαλείται ΜΚΡ-1 ασκεί διπλάσια επίδραση σε όσους πάσχουν από κατάθλιψη σε σύγκριση με αυτούς που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine. Η ανακάλυψη ενός γονιδίου που εμπλέκεται στην κατάθλιψη, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων εξειδικευμένων φαρμάκων που θα είναι αποτελεσματικότερα, κυρίως σε όσους ασθενείς δεν αντιδρούν καλά στα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά.
Στο πλαίσιο της παραπάνω μελέτης, οι επιστήμονες κατάφεραν να αποκαλύψουν το γονίδιο αναλύοντας δείγματα ιστών εγκεφάλου από 21 συμπτωματικούς ασθενείς που είχαν διαγνωστεί με ισχυρή κατάθλιψη και τα συνέκριναν με 18 δείγματα ατόμων που δεν είχαν το νόσημα. Στους 21 βρέθηκε το ΜΚΡ-21, το οποίο σαν διακόπτης, ανοίγοντας και κλείνοντας μία σειρά από βιοχημικές διεργασίες στον εγκέφαλο. Οι διεργασίες αυτές είναι ζωτικές για την επιβίωση και την καλή λειτουργία των εγκεφαλικών κυττάρων. Το γονίδιο μπορεί να απενεργοποιήσει αυτή την μοριακή οδό, με συνέπεια τη δυσλειτουργία των νευρώνων και εν κατακλείδι την κατάθλιψη. «Το γονίδιο αυτό μπορεί να αποτελεί την κυρίαρχη αιτία ή έστω ένα σημαντικό αιτιολογικό παράγοντα στη δημιουργία βλαβών που οδηγούν στην κατάθλιψη», δήλωσε ο υπεύθυνος της έρευνας, καθηγητής Ronald Duman.
Η κατάθλιψη όπως και άλλες ψυχικές παθήσεις, δεν έχει μία μόνο αλλά πολλαπλές αιτίες, περιλαμβανομένων των γενετικών, καθώς τα συμπτώματά της ποικίλουν πολύ από άνθρωπο σε άνθρωπο.