Το είδος της φόρμουλας που χορηγείται σε νεογνά επηρεάζει το πόσο γρήγορα αυξάνουν το βάρος τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Πρόκειται για σημαντική παρατήρηση, καθώς η γρήγορη αύξηση βάρους τον πρώτο χρόνο αυξάνει τον κίνδυνο του νεογνού να γίνει παχύσαρκο αργότερα ή να εμφανίσει διαβήτη και άλλες νόσους. Σε διάστημα 7 μηνών, νεογνά που κατανάλωναν φόρμουλα από γάλα αγελάδας κέρδισαν 0,9 κιλά παραπάνω σε σχέση με όσα ταΐστηκαν με φόρμουλα που περιείχε την πρωτεΐνη υδρόλυσης που έχει σχεδιαστεί για ευκολότερη πέψη, δήλωσε η ερευνήτρια Julie Mennella, του Κέντρου Monell Chemical Senses στη Φιλαδέλφεια.
‘Επειδή οι φόρμουλες περιείχαν την ίδια ποσότητα θερμίδων, εκπλαγήκαμε από τη διαφορά’, δήλωσε η Mennella.
Η έρευνα έδειξε ότι αν και πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στην αύξηση βάρους ενός νεογνού, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα είδη παιδικής φόρμουλας που επιλέγουν οι γονείς, δήλωσε η Mennella.
Είναι γνωστό πως τα νεογνά που ταΐζονται με φόρμουλα κερδίζουν περισσότερο βάρος σε σχέση με αυτά που θηλάζουν, δήλωσε η Mennella και ορισμένοι υπέδειξαν ότι γονείς που επιλέγουν τη φόρμουλα είναι λιγότερο δεκτικοί στα σήματα των νεογνών ότι έχουν χορτάσει, σε σύγκριση με μητέρες που θηλάζουν.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι νεογνά που ταΐστηκαν με φόρμουλα που είχε βάση το γάλα της αγελάδας κατανάλωσαν περισσότερο σε σχέση με αυτά που ταΐστηκαν με φόρμουλα πρωτεΐνης πριν αρχίσουν να έχουν σημάδια κορεσμού. Ενδεχομένως η αντίδραση των εντέρων που εμφανίζεται όταν το νεογνό έχει χορτάσει προκαλείται μερικώς από πρωτεΐνες που έχουν διασπαστεί, τα ελεύθερα αμινοξέα τα οποία είναι περισσότερο στη φόρμουλα υδρόλυσης παρά σε αυτή με το γάλα αγελάδας. Η φόρμουλα υδρόλυσης είναι παρόμοια με το μητρικό γάλα όσον φορά το επίπεδο των ελεύθερων αμινοξέων.
Η Mennella δήλωσε ότι ενώ η διαφορά στην αύξηση βάρους των νεογνών μπορεί μερικώς να οφείλεται στη διαφορά της ποσότητας που πίνουν, τα ελεύθερα αμινοξέα πιθανόν παίζουν ρόλο που δεν έχει ακόμα ανακαλυφτεί. Η φόρμουλα από γάλα αγελάδας δεν έχει πολλά από τα συγκεκριμένα μόρια. Οι φόρμουλες με βάση την υδρόλυση έχουν επίσης περισσότερες πρωτεΐνες σε σχέση με φόρμουλες από γάλα αγελάδας.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα νεογνά που ταΐστηκαν με φόρμουλα με βάση την υδρόλυση δεν αύξησαν το βάρος τους περισσότερο από αυτά που θήλασαν. Μόνο στα νεογνά που δόθηκε φόρμουλα με βάση το γάλα αγελάδας εμφανίστηκε επιταχυνόμενη αύξηση βάρους το πρώτο επτάμηνο. Εκτιμούν ότι μπορεί ενδεχομένως τα ελεύθερα αμινοξέα να βοηθούν τα νεογνά να ελέγχουν την πείνα και τον κορεσμό.
Η έρευνα βασίστηκε σε 64 νεογνά και οι ερευνητές υπολόγισαν το βάρος και ύψος των νεογνών στην αρχή της έρευνας και όσο μεγάλωναν κατά τη διάρκεια της έρευνας.
Η αύξηση βάρους των νεογνών που θήλασαν χρησιμοποιήθηκε σαν ο χρυσός κανόνας έναντι του οποίου συγκρίθηκαν οι φόρμουλες και τα νεογνά. Τα νεογνά ζυγίζονταν και μετριόνταν κάθε μήνα.
Η Mennella δήλωσε ότι χρειάζεται να κατανοήσουμε γιατί η φόρμουλα με βάση το γάλα αγελάδας συμβάλλει στην αύξηση βάρους με γρηγορότερο ρυθμό σε σχέση με παιδιά που θηλάζουν.
Το εύρημα ότι οι φόρμουλες δεν είναι ίδιες στον τρόπο που επηρεάζουν το βάρος, είναι σημαντικό, πρόσθεσε.
Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι ο γρήγορος ρυθμός ανάπτυξης τα πρώτα χρόνια συνδέεται με την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και τη θνησιμότητα, δήλωσε η Mennella. Η κατοπινή υγεία ξεκινά στα πρώτα χρόνια.
Το επόμενο βήμα των ερευνητών θα είναι να εστιάσουν περισσότερο στενά στην επίδραση των ελευθέρων αμινοξέων και άλλων συστατικών της φόρμουλας για να ανακαλύψουν την επίδρασή τους.