Μελέτες υποδηλώνουν πως το μπάνιο δεν είναι ο καλύτερος χώρος για να βάζει κάποιος τα φάρμακά του ή τις βιταμίνες του. Οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει το θέμα και έχουν διαπιστώσει ότι οι ζεστές και υγρές συνθήκες που επικρατούν στα μπάνια τείνουν με τον καιρό να αλλοιώνουν τα δισκία. Ειδικά όσον αφορά τις βιταμίνες, αυτές φαίνεται ότι υπόκεινται σε μια διαδικασία γνωστή ως υγροποίηση, η οποία μπορεί να ελαττώσει την ισχύ των βιταμινών του συμπλέγματος Β, της βιταμίνης C και άλλων υδατοδιαλυτών βιταμινών – και τελικά να τις καταστήσει αδρανείς. Η φύλαξη των δισκίων σε δοχεία που κλείνουν αεροστεγώς δεν φαίνεται να λύνει το πρόβλημα, διότι όταν τα ανοιγοκλείνει κανείς για να τα πάρει, εισέρχεται στο εσωτερικό τους υγρασία.
Σε πρόσφατη μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Purdue μέτρησαν τη σταθερότητα διαφόρων συμπληρωμάτων βιταμίνης C, σε ποικίλες θερμοκρασίες και επίπεδα υγρασίας. Οπως διαπίστωσαν, τα συμπληρώματα παρουσίαζαν ενδείξεις αλλοίωσης σε επίπεδα υγρασίας πάνω από 80% – επίπεδα που εύκολα καταγράφονται στο μπάνιο λόγω του ατμού ενός πολύ ζεστού ντους. Άλλες μελέτες έχουν καταγράψει ανάλογες αλλοιώσεις στη θειαμίνη, στη βιταμίνη Β6 και σε άλλα υδατοδιαλυτά διατροφικά συμπληρώματα που εκτίθενται σε υγρό περιβάλλον.
Όσον για τα φάρμακα, πολλά αναγράφουν με σαφήνεια ότι πρέπει να φυλάγονται μακριά από την υγρασία – και μπάνιο χωρίς υγρασία είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί. Η υγρασία μπορεί να είναι ένα θέμα και στην κουζίνα, με όλους αυτούς τους υδρατμούς που βγαίνουν από τις κατσαρόλες.
Ποια είναι συνεπώς η ενδεδειγμένη λύση; Μάλλον κάποιο σημείο στο υπνοδωμάτιό σας (κατά προτίμηση σε μέρος όπου δεν φτάνουν παιδιά, είτε έχετε δικά σας είτε δέχεστε επισκέψεις), σύμφωνα με τους ειδικούς.