Πολλές κρέμες ημέρας για το δέρμα, συνοδεύονται από ισχυρισμούς για την παροχή προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία και αντιγηραντικά οφέλη, αλλά δεν έχουν αρκετά από τα αναγκαία συστατικά για την εμπλοκή της ακτινοβολίας UV-A, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Archives of Dermatology. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές που βασίζονται σε αυτά τα προϊόντα, καθίστανται ευάλωτοι στις επιπτώσεις της ακτινοβολίας UV-A, όπως οι ρυτίδες, οι δερματικές κηλίδες και σε ορισμένες περιπτώσεις ο καρκίνος του δέρματος.
Πολλές εταιρείες πωλούν κρέμες προσώπου ισχυριζόμενες ότι παρέχουν προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αλλά τα επίπεδα προστασίας SPF στη συσκευασία αντανακλούν μόνο την προστασία που παρέχει το προϊόν έναντι της UV-B ακτινοβολίας, καθώς προς το παρόν δεν απαιτείται να επαληθεύονται οι ισχυρισμοί για την UV-A.
Αν και οι ακτίνες UV-A και UV-B είναι εξίσου επιβλαβείς, ο Δρ Στήβεν Γουανγκ από το Αντικαρκινικό Κέντρο Memorial Sloan-Kettering, της Νέας Υόρκης εξηγεί ότι «η UV-A διεισδύει πιο βαθιά στο δέρμα, προκαλώντας μαύρισμα, καθώς και αποδόμηση και καταστροφή της ελαστίνης και του κολλαγόνου», πρωτεΐνες που διατηρούν το δέρμα σφιχτό και το προστατεύουν από την γήρανση.
Οι ακτίνες UV-A αν και εμπλέκονται λιγότερο στην δερματική αντίδραση που προκαλεί το ηλιακό έγκαυμα, παίζουν ρόλο στον καρκίνο του δέρματος, καθώς καταστρέφουν το DNA των κυττάρων, με την πάροδο του χρόνου.
Ο Δρ Γουανγκ τονίζει ότι για πολλούς ανθρώπους η προστασία από την ακτινοβολία UV-A είναι σημαντικότερη σε ένα προϊόν από την UV-Β. «Στην καθημερινότητα, η μεγαλύτερη ποσότητα της UV-Β μπλοκάρεται από τα παράθυρα, ενώ η UV-A διεισδύει. Επομένως όσοι εργάζονται σε κλειστούς χώρους χρειάζονται περισσότερη προστασία από την UV-A παρά από την UV-Β ακτινοβολία», εξηγεί.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν 29 κρέμες προσώπου ημέρας που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς επί της συσκευασίας τους, παρέχουν προστασία έναντι της υπεριώδους ακτινοβολίας. Ορισμένα προϊόντα ισχυρίζονταν και προστασία από τις ακτίνες UV-A, ενώ άλλα γενικότερη προστασία. Είχαν επίσης ετικέτες για δείκτη προστασίας SPF από 15 έως και 50.
Όταν ανέλυσαν τα συστατικά των κρεμών για τα προϊόντα που προστάτευαν από τις ακτίνες UV-A, έξι από τις 29 δεν είχαν ενεργά συστατικά. Εκ των 23 προϊόντων με ενεργά συστατικά μόνο έξι είχαν αρκετή ποσότητα των σωστών συστατικών, περιλαμβανομένου του οξειδίου του ψευδαργύρου ή συνδυασμό αβοβενζόνης και οκτοκρυλενίου, ώστε να παρέχουν επαρκή προστασία από τις ακτίνες UV-A.
Αν και οι ερευνητές δεν κατονομάζουν τα προϊόντα που έλεγξαν και πόση προστασία παρείχαν πραγματικά, τονίζουν ότι οι περισσότερες ακριβές κρέμες ημέρας δεν προσφέρουν απαραιτήτως και περισσότερη προστασία από τις πιο φθηνές κρέμες προσώπου.
Τα προϊόντα που έλεγξαν κόστιζαν από 1,88 ευρώ ανά γραμμάριο μέχρι και 64,71 ευρώ ανά γραμμάριο και τα πιο ακριβά προϊόντα δεν είχαν συστατικά που να προστατεύουν από την UV-A ακτινοβολία.
Επειδή λοιπόν οι ακτίνες UV-B είναι λιγότερο επιβαρυντικές τον χειμώνα, ενώ οι UV-A έχουν ίδια δράση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και δεδομένων των ευρημάτων της μελέτης, θα πρέπει να αναζητήσουμε νέους τρόπους προστασίας του δέρματος μας, όπως η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο τις μεσημεριανές ώρες και να φοράμε πάντα καπέλο και γυαλιά ηλίου.