Τρεις στις πέντε Ευρωπαίες γυναίκες ηλικίας 15 έως 49 ετών, έχουν κάνει χρήση αντισυλληπτικού χαπιού, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από μισό αιώνα. Η πρόοδος της επιστήμης έχει βελτιώσει κατά πολύ την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του σε σοβαρές παθήσεις όπως η ενδομητρίωση. Η νόσος χαρακτηρίζεται αινιγματική και πολυπαραγοντική και σχετίζεται με υπογονιμότητα και διαταραχές στο γενετικό υπόβαθρο.
Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες ο καθηγητής Γυναικολογίας κ. Γιώργος Κρεατσάς και οι αναπληρωτές καθηγητές κ. Θανάσης Χρυσικόπουλος και Ευθύμιος Δεληγεώρογλου, με αφορμή το 33ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, το οποίο πραγματοποιείται στις 29 και 30 Ιανουαρίου στην Αθήνα.
Μάλιστα σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι γυναίκες που παίρνουν το αντισυλληπτικό χάπι, σε βάθος χρόνου εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό θανάτων από οποιαδήποτε αιτία (μεταξύ άλλων, λιγότερους θανάτους από κάθε είδους καρκίνο, συμπεριλαμβανομένων των γυναικολογικών) σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν το παίρνουν.
Οι έλληνες επιστήμονες είπαν ότι φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από την κυκλοφορία του πρώτου αντισυλληπτικού χαπιού. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου οι εξελίξεις στην ορμονική αντισύλληψη δεν συνδέονται μόνο με την επιστημονική έρευνα αυτή καθαυτή, αλλά και την ενίσχυση, σε κοινωνικό επίπεδο, του δικαιώματος των γυναικών για επιλογή στην αναπαραγωγή. Διαβάστε περισσότερ για την ιστορία του αντισυλληπτικού χαπιού εδώ.