Ο αντιμικροβιακός χαλκός προστατεύει από λοιμώξεις

Επιφάνειες από αντιμικροβιακό χαλκό παρουσιάζουν λιγότερη μόλυνση 90-100% από άλλες επιφάνειες

Με την αύξηση των κρουσμάτων γρίπης, ένας παιδικός σταθμός στο Τόκιο άνοιξε τον δρόμο στην πρόληψη των λοιμώξεων με αντιμικροβιακό χαλκό. Ο παιδικός σταθμός Mejiro που βρίσκεται στην περιοχή Hachioji του Τόκιο, στην Ιαπωνία, ανταποκρίθηκε στο αίτημα των γονέων για ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για τα παιδιά τους, χρησιμοποιώντας επιφάνειες αφής από κράματα χαλκού που έχουν εγγενή αντιμικροβιακή δράση. Αυτές οι επιφάνειες εξουδετερώνουν 24/7 τα βακτήρια και τους ιούς, όπως τους InfluenzaA, E. Coli and MRSA, μεταξύ των τακτικών καθαρισμών βοηθώντας να παρέχουν ένα πιο υγιεινό περιβάλλον.

Αυτή, η εφαρμογή μαζί με άλλες παρόμοιες εφαρμογές σε Ινστιτούτα Υγιεινής σε όλο τον κόσμο, ακολούθησε μια κλινική δοκιμή επιφανειών αφής από αντιμικροβιακό χαλκό στο Νοσοκομείο Selly Oak στο Μπέρμινγχαμ της Μ. Βρετανίας, που κατέδειξε ότι οι επιφάνειες αυτές παρουσίασαν ποσοστό μόλυνσης 90-100% λιγότερο από τις αντίστοιχες συνήθεις επιφάνειες που δεν περιείχαν χαλκό.

Ο Mejiro τοποθέτησε αντικείμενα από ορείχαλκο – ένα κράμα του χαλκού που προσφέρει πλεονεκτήματα από τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες – σε βασικές επιφάνειες επαφής σε όλη την εγκατάσταση. Νιπτήρες, βρύσες, δίσκοι και τρόλεϊ σερβιρίσματος, καθώς και πόμολα σε πόρτες, όλα αντικαταστάθηκαν με σκοπό την βελτίωση της υγιεινής. Ο διευθυντής Shoji Hiiragizawa είναι πολύ ικανοποιημένος με την απόφασή του αυτή:

«Έχουμε ήδη εφαρμόσει τον έλεγχο των μολύνσεων εισάγοντας μονάδες καθαρισμού του αέρα και διασφαλίζοντας ότι τα παιδιά πλένουν σωστά τα χέρια τους, αλλά αναζητούμε ακόμη πιο βελτιωμένα μέτρα προστασίας. Η εισαγωγή της χρήσης χαλκού μας προσέφερε μια πολύ καλή ευκαιρία να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά και τους γονείς σχετικά με την πρόληψη των λοιμώξεων. Εξηγούμε στα παιδιά ότι ‘’ο χαλκός εξουδετερώνει για εμάς τα βακτήρια’’ και στη συνέχεια συζητάμε μαζί τους για τους τρόπους αποφυγής των λοιμώξεων».

Δείτε επίσης