Πρόγραμμα προστασίας θαλάσσιων θηλαστικών στη Μεσόγειο

Η Mom/Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας, το WWF Ελλάς, το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών “Πέλαγος” και το Tethys Research Institute παρουσίασαν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life: “Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε”. Σκοπός του προγράμματος είναι η διατήρηση και προστασία όλων των σπάνιων και απειλούμενων θηλαστικών στη Μεσόγειο μέσα από την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και εν τέλει δράση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών και φορέων.

Από έρευνα της Public Issue προκύπτει ότι το ελληνικό κοινό πιστεύει ότι το θαλάσσιο περιβάλλον βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση, αλλά δεν έχει ενημέρωση για το τι συμβαίνει. Επίσης, οι περισσότεροι ξέρουν ότι υπάρχουν δελφίνια και φώκιες, για τα υπόλοιπα θαλάσσια θηλαστικά όμως δεν γνωρίζουν τίποτα. Επιπλέον, χεδόν οι μισοί αγνοούν παντελώς ότι υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των θαλάσσιων θηλαστικών.

Για παράδειγμα, ελάχιστοι γνωρίζουν ότι ο αγαπημένος μας “Μόμπι Ντικ”, η φάλαινα φυσητήρας, βρίσκεται και στις ελληνικές θάλασσες. Ο φυσητήρας διαθέτει πολλά παγκόσμια ρεκόρ, ένα από αυτά ότι έχει τον μεγαλύτερο εγκέφαλο που παρουσιάστηκε ποτέ στη γη. Οι ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν 14 σπάνια είδη θηλαστικών, αριθμός εξαιρετικά μεγάλος για μια μικρή περιοχή. Όλα είναι σε κίνδυνο και χρειάζονται προστασία για να μην εξαφανιστούν. Η μεσογειακή φώκια με 250-300 άτομα, αριθμεί τον μισό παγκόσμιο πληθυσμό του είδους. Το ζωνοδέλφινο, το ρινοδέλφινο, το σταχτοδέλφινο (που φτάνει τα 3,5 μέτρα) θεωρούνται τρωτά, ενώ το κοινό δελφίνι, δεν είναι πια και τόσο κοινό, καθ’ ότι κινδυνεύει. Ο φυσητήρας φτάνει τα 18 μέτρα μήκος, ενώ η πετροφάλαινα τα 27 μέτρα. ο ζιφιός, η φώκαινα, η μεγάπτερη φάλαινα, η ψευδόρκα, το στενόρυγχο δελφίνι και ο μεσοπλόδοντας είναι κάποια από τα θαλάσσια θηλαστικά που καλούμαστε να γνωρίσουμε.

Οι κυριότεροι κίνδυνοι προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως αιχμαλωσία κατά την αλιεία (πιάνονται στα δίχτυα), κατάποση στερεών αποβλήτων, χημική ρύπανση που οδηγεί σε ιούς, διαρροές πετρελαίου, αλλαγή οικοσυστήματος και κλιματική αλλαγή, ηχορύπανση της θάλασσας, ηθελημένη θανάτωση, συγκρούσεις με σκάφη, καθώς και έλλειψη τροφής από τη μείωση της λείας των θηλαστικών.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην πληροφόρηση μαθητών, σπουδαστών, φορέων, τοπικών κοινωνιών και κατοίκων μέσα από ηλεκτρονικά μέσα και έντυπα, περιβαλλοντικό υλικό και κοινωνική δικτύωση. Η εμπλοκή αρμοδίων και πολιτείας περιέχεται επίσης στο πρόγραμμα “Θάλασσα”΄.

Δεν πρέπει να μετρούνται όλα με οικονομικά μεγέθη και να αδιαφορούμε για τη ζωή στις θάλασσες, που επηρεάζουν και τη δική μας ύπαρξη. Όπως ανέφερε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κώστας Καρτάλης κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, “πρέπει να προστατέψουμε τη βιοποικιλότητα, άσχετα από την έλλειψη κέρδους ή τα οικονομικά οφέλη.”

Δείτε επίσης