Στη Βρετανία 800 έγκυοι θα υποβληθούν σε μια πρωτοποριακή αλλά αμφιλεγόμενη τεχνική τοκετού, η οποία περιλαμβάνει ύπνωση και άλλες μεθόδους χαλάρωσης ώστε να αποφεύγεται η χρήση επισκληριδίου και παυσίπονων φαρμάκων. Το όλο εγχείρημα θα διεξαχθεί στο Πανεπιστήμιο Central Lancashire και το ενδιαφέρον είναι ότι γίνεται με τη σύμφωνη γνώμη και συνεργασία του υπουργείου Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. «Οι γυναίκες θα κάνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια 90 λεπτών και θα παίρνουν μαζί τους και ένα CD με ηχητικό υλικό» δήλωσε η καθηγήτρια Μαιευτικής Soo Downe, επικεφαλής της έρευνας.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένες γυναίκες που έχουν δοκιμάσει την ύπνωση ως μέσο χαλάρωσης για τον τοκετό δηλώνουν ενθουσιασμένες. «Η μέθοδος με διατήρησε ήρεμη και είχα απόλυτο έλεγχο του σώματός μου καθ’ όλη τη διάρκεια του τοκετού και έτσι κατά τη διάρκεια των πόνων δεν αντιμετώπισα κανένα πρόβλημα. Δεν μπορώ να σκεφτώ γιατί μια γυναίκα να μην επιλέξει αυτόν τον τρόπο να γεννήσει!» αναφέρει μια γυναίκα που γέννησε με ύπνωση στον μεγαλύτερο δικτυακό τόπο σχετικά με τον «υπνο-τοκετό» στη Μεγάλη Βρετανία.
Υπάρχουν όμως και αντίθετες φωνές τόσο από γυναίκες που ακολούθησαν τη συγκεκριμένη μέθοδο όσο και από ειδικούς. Οπως αναφέρουν ορισμένες γυναίκες που αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν τεχνικές χαλάρωσης κατά τη διάρκεια του τοκετού, αυτές όχι μόνο δεν μείωσαν τους πόνους αλλά παράλληλα στέρησαν από τις γυναίκες την επιλογή της επισκληριδίου. Και αυτό διότι περιμένοντας να αποδώσει η τεχνική της χαλάρωσης χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να γίνει επισκληρίδιος ή να ληφθούν αναλγητικά φάρμακα. Ετσι τελικώς ο τοκετός ήταν άκρως επώδυνος.
Κάπου στο ενδιάμεσο βρίσκεται η άποψη της υπνοθεραπεύτριας Μάγκι Χάουελ, η οποία ειδικεύεται στις τεχνικές χαλάρωσης εγκύων κατά τη διάρκεια του τοκετού. Η Χάουελ υποστηρίζει ότι η υπνοθεραπεία δεν εγγυάται ότι θα εξαφανίσει τον πόνο αλλά βοηθά το σώμα να ανταποκριθεί καλύτερα στον τοκετό.