Η ασπαρτάμη, η γλυκαντική ουσία που χρησιμοποιείται σε περίπου 6.000 προϊόντα ως υποκατάστατο της ζάχαρης, δεν παρουσιάζει κανένα κίνδυνο για την υγεία, αντίθετα απ’ ό,τι υποστηρίζουν δύο έρευνες, αναφέρει σήμερα σε ανακοίνωσή της η EFSA, η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την ασφάλειας των τροφίμων. Οι εμπειρογνώμονες της EFSA χαρακτήρισαν μη πειστικά τα αποτελέσματα δύο ερευνών, σύμφωνα με τις οποίες η ασπαρτάμη είναι εν δυνάμει καρκινογόνος και η χρήση της αυξάνει τον κίνδυνο του πρόωρου τοκετού. «Καμιά απόδειξη διαθέσιμη στην έρευνα Χάλντορσον δεν επιτρέπει να υποστηρίξει κανείς πως υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση μη αλκοολούχων ποτών που περιέχουν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες και τον πρόωρο τοκετό», υποστηρίζει η EFSA.
Εξάλλου «τα αποτελέσματα της έρευνας Σοφρίτι (για την εν δυνάμει καρκινογόνο δράση της) δεν παρέχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις που θα δικαιολογούσαν να επανεξεταστούν οι προηγούμενες εκτιμήσεις της EFSA σχετικά με την ασπαρτάμη», διευκρινίζει η υπηρεσία.
Οι εμπειρογνώμονες της EFSA είχαν ανακοινώσει το Μάρτιο του 2009 πως «τίποτε δεν υποδεικνύει ότι υπάρχει εν δυνάμει τοξική ή καρκινογόνος δράση της ασπαρτάμης και δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναθεωρηθεί η ημερήσια αποδεκτή δόση των 40 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά κιλό σωματικού βάρους» .
Η ασπαρτάμη αντικαθιστά τη ζάχαρη σε χιλιάδες προϊόντα, όπως αναψυκτικά, ποτά, καραμέλες, επιδόρπια, φαρμακευτικά προϊόντα κ.λπ., και έχουν δημιουργηθεί πολλές υποψίες ότι προκαλεί καρκίνο ακόμα και σε συνήθεις δόσεις (Μπορείτε να διαβάσετε εδώ την ιστορία της ασπαρτάμης).