Η κακή διατροφή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά και ενδεχομένως σε εγγόνια, υποστηρίζει μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ. Σε δοκιμές που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Μεταβολικής Επιστήμης σε ποντίκια, ανακάλυψαν ότι τα μικρά των τρωκτικών που ακολουθούσαν διατροφή με λίγες πρωτεΐνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους – παρείχε μόλις 8% επί του συνόλου των θερμίδων συγκριτικά με το φυσιολογικό 20% – είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 στη μετέπειτα ζωή τους, σε σχέση με άλλα.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο διατροφικό μοτίβο οδηγούσε σε επιγενετικές αλλαγές οι οποίες περιόριζαν τη δραστηριότητα του γονιδίου Hnf4a, υπεύθυνο για την παραγωγή ινσουλινο – παραγωγών κυττάρων στο πάγκρεας και τη δυνατότητα αντίδρασης του οργάνου σε αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Όπως αναφέρει η επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», παρατηρήθηκε ότι η δραστηριότητα του γονιδίου Hnf4a στα μωρά που προέρχονταν από μητέρες που ακολουθούσαν στερητική δίαιτα κατά τη διάρκεια της κύησης, ήταν ιδιαίτερα χαμηλή, με αποτέλεσμα εκείνα να αναπτύσσουν διαβήτη νωρίτερα στην πορεία της ζωής τους.
«Αν και μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η διατροφή της εγκύου και η ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα συνδέονταν με την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων στη μετέπειτα ζωή του βρέφους, δεν γνωρίζαμε ωστόσο τον ακριβή μηχανισμό» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης δρ Σούζαν Οζάν.