Εμβόλιο προκαλεί αδυνάτισμα!

Ένα εμβόλιο αναπτύχθηκε από επιστήμονες της αμερικανικής εταιρείας βιοτεχνολογίας Braasch Biotech με έδρα στη Νότια Ντακότα το οποίο συμβάλλει στο αδυνάτισμα. Το εμβόλιο που δρα «ξεγελώντας» το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να «γεννήσει» αντισώματα ενάντια σε μια ορμόνη που ονομάζεται σωματοστατίνη. Η σωματοστατίνη παράγεται από τον εγκέφαλο και το πεπτικό σύστημα και επιδρά στη δράση άλλων ορμονών με αποτέλεσμα να επιβραδύνεται ο μεταβολισμός κάτι που έχει ως συνέπεια να αυξάνεται το σωματικό βάρος.

Όπως προέκυψε από πειράματα σε ποντίκια τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Animal Science and Biotechnology», η παραγωγή αντισωμάτων ενάντια στη σωματοστατίνη μέσω χορήγησης του εμβολίου οδηγεί σε επιτάχυνση του μεταβολισμού και σε απώλεια βάρους.

Συγκεκριμένα μια και μόνο δόση – αν και μεγάλη πρέπει να αναφερθεί – του εμβολίου οδήγησε σε μείωση του σωματικού βάρους των ζώων κατά 10% μετά από μόλις τέσσερις ημέρες. Τα ζώα έλαβαν μια ενισχυτική δόση τρεις εβδομάδες μετά την πρώτη η οποία και τα βοήθησε να κρατήσουν υπό έλεγχο το βάρος τους και να μην ξαναπάρουν κιλά. Συγχρόνως δεν επηρεάστηκαν τα επίπεδα άλλων ζωτικών ορμονών του οργανισμού.

Εμβόλιο, σωματοστατίνη και παχυσαρκία

Ο επικεφαλής της μελέτης δρ Κιθ Χάφερ ανέφερε ότι «η μελέτη μας δείχνει την πιθανότητα θεραπείας της παχυσαρκίας με εμβολιασμό. Παρότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες προκειμένου να ανακαλύψουμε τη μακροπρόθεσμη επίδραση τέτοιου είδους εμβολίων, η θεραπεία της παχυσαρκίας με εμβόλιο μπορεί να παράσχει μια εναλλακτική της χειρουργικής παρέμβασης». Σημειώνεται ότι εκτός από τη λύση του… νυστεριού κυκλοφορούν και κάποιες φαρμακευτικές θεραπείες ενάντια στην παχυσαρκία οι οποίες όμως συχνά συνδέονται με παρενέργειες.

Τα ποντίκια του πειράματος έλαβαν μεγάλες δόσεις σωματοστατίνης, ωστόσο πρόσφατα αδημοσίευτα ακόμη στοιχεία των ερευνητών που αφορούσαν πειράματα σε χοίρους έδειξαν ότι το εμβόλιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε πολύ μικρότερες δόσεις. Το επόμενο βήμα για τους ερευνητές είναι να συνεχίσουν τα πειράματα σε παχύσαρκους χοίρους αλλά και σε σκύλους προτού προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα ευρήματα δεν μεταφράζονται σε κατάργηση της σωστής διατροφής. Εκτός του ότι η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως καρδιοπάθειες, η καινούργια μελέτη βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο και εκτιμάται ότι θα παρέλθουν περί τα 10 χρόνια προτού κυκλοφορήσει –αν κυκλοφορήσει – το εμβόλιο ενάντια στο πάχος.

Δείτε επίσης