Επίδαυρος 2012: «Ιππής» του Αριστοφάνη

Ο Καυστικός  αριστοφανικός λόγος θα ακουστεί για δεύτερη συνεχόμενη φορά στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Πρόκειται για την παράσταση «Ιππής» που κατεβαίνει στο πολυκλείτειο θέατρο ύστερα από την πρεμιέρα της στο θέατρο «Δάσους» στις αρχές του μήνα, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή ενώ ο Πέτρος Φιλιππίδης και ο Γιάννης Ζουγανέλης υποδύονται τους πρωταγωνιστικούς ρόλους του Αλλαντοπώλη και του Παφλαγόνα αντίστοιχα. Πρόκειται για την πιο μαχητική ίσως σάτιρα του Αριστοφάνη.

Αναφέρεται σε πρόσωπα και καταστάσεις του Πελοποννησιακού πολέμου όπου  στηλιτεύει τη δημαγωγία των πολιτικών και τη φαυλότητα της εξουσίας, το λαϊκισμό αλλά και την αφέλεια που πολλές φορές διακρίνει την κοινή γνώμη. Οι «Ιππής» διδάχτηκαν το 424 π.Χ. και  είναι το πρώτο από τα έργα του που ο Αριστοφάνης υπογράφει με το όνομά του. Περιγράφουν τον αγώνα για την εξουσία μεταξύ του Παφλαγόνα και του Αλλαντοπώλη, διακωμωδώντας τον τρόπο που ασκείται η πολιτική προκειμένου να αποκτηθεί η εύνοια των πολιτών.  Καθοριστικό ρόλο στο ποιος θα υπερισχύσει στη σύγκρουση αυτή παίζει ο χορός των ιππέων.

Τα σκηνικά φιλοτέχνησε ο Μανώλης Παντελιδάκης. Τα κοστούμια σχεδίασε η Ντένη Βαχλιώτη. Τη χορογραφία επιμελήθηκε η Μπέτυ Δραμισιώτη. Παίρνουν επίσης μέρος οι ηθοποιοί: Τάκης Παπαματθαίου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Γιώργος Καύκας, Σοφία Καλεμκερίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου  κ.ά. Συμμετέχει 13μελής χορός με κορυφαίο τον  Γιάννη Σαμσιάρη. Πρόκειται για  παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που παρουσιάζει σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Ακροπόλ. Παραστάσεις απόψε και αύριο. Την παράσταση θα παρακολουθήσει  ο αναπληρωτής υπουργός  Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας.

Ώρα έναρξης 9 μ.μ.

 

Δείτε επίσης